Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNemački BMZ otvara u Severnoj Makedoniji fabriku baterija: Investicija od 65 miliona...

Nemački BMZ otvara u Severnoj Makedoniji fabriku baterija: Investicija od 65 miliona evra, 755 radnih mesta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemačka kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija BMZ će u Severnoj Makedoniji otvoriti fabriku sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra, najavila je danas vlada u Skoplju.

Vicepremijer Severne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići je, kako je saopšteno, rekao da je ta investicija BMZ-a, za koju je danas potpisan ugovor u Frankfurtu, vredna 65 miliona evra i da će otvoriti 755 novih radnih mesta.

Bitići je, nakon potpisovanja ugovora, ocenio da će sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra nova fabrika BMZ-a značiti direktnu korist za izvozne mogućnosti Severne Makedonije i unapređenje trgovinskog bilansa, ali i direktno učešće u izgradnji dugoročnih trajne i održive osnove za ekonomski rast i razvoj zemlje.

Supported by

„BMZ je kompanija koja proizvodi baterije i implementira baterijske sisteme u sektorima koji, u uslovima intenzivirane globalne tranzicije ka zelenoj ekonomiji, dobijaju sve naglašeniju tržišnu vrednost i mogućnosti za uspeh. Sinonim je za tehnološki naprednu kompaniju, sa visokim nivoom održivosti i tržišnim potencijalom koji proizilazi iz njihovih inovativnih, visokokvalitetnih proizvoda, za koje bi svaka zemlja želela da bude deo njene privrede“, rekao je Bitići.

Direktor Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone (DTIRZ) Jovan Despotovski je istakao da je investicioni ugovor sa nemačkom kompanijom vredan 65 miliona evra potpisan samo sedam meseci nakon prvog sastanka.

„Najvažnije je da će BMZ zaposliti više od 750 ljudi sa platama od preko 1.200 evra bruto. BMZ je i prva kompanija koja se formalno obavezuje da pruži konkretnu podršku razvoju veština mladih u našoj zemlji. Ovo je dobar primer kako građani imaju konkretnu korist od investicija“, rekao je Despotovski u Frankfurtu nakon potpisivanja ugovora.

Vlada Dimitra Kovačevskog je, kako je saopšteno, dogovorom sa BMZ „u poslednje dve i po godine završila investicioni ciklus od preko 950 miliona evra, koji već otvaraju nova radna mesta, čiji će ukupan broj dostići preko 12.500“.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!