Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
UncategorizedNemačka, Francuska i Italija dogovorile su saradnju u oblasti sirovina

Nemačka, Francuska i Italija dogovorile su saradnju u oblasti sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

„Bolja diversifikacija naše ponude sirovina je ekonomska sigurnost“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Zemlje članice Evropske unije će osnovati radnu grupu koja će razgovarati o “vađenju, preradi i reciklaži” kritičnih sirovina, rekao je Habek.

Supported by

„Moramo da pomognemo našim industrijama da obezbede pristup sirovinama koje su im potrebne za uspeh digitalne i ekološke tranzicije“, takođe je rekao u saopštenju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Forum između tri najveće ekonomije u EU bi se koristio za „razmenu informacija o našem stepenu zavisnosti, o pravcu naše nabavke, obezbeđivanju strateških zaliha“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa Habekom i njihovim Italijanskim kolegom Adolfom Ursoom.

Evropska komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija poput baterija ili solarnih panela.

Le Mer je pozdravio predlog Komisije kao “prvi korak”, rekavši da je saradnja između tri zemlje prilika da se “ide dalje”.

Predlog EU će posebno podstaći uspostavljanje projekata rudarstva i vađenja sirovina u Evropi.

Francuska je već stvorila fond od 500 miliona evra (545 miliona dolara) za ulaganje u kritične sirovinske projekte, dok je Rim takođe dao milijardu evra za sličan plan.

Habek je naveo mogućnost osnivanja sličnog fonda u Nemačkoj, iako o toj ideji „još nije bilo dogovora” između ministarstava.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!