Supported byspot_img
Supported byspot_img
UncategorizedNemačka, Francuska i Italija dogovorile su saradnju u oblasti sirovina

Nemačka, Francuska i Italija dogovorile su saradnju u oblasti sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nemačka, Francuska i Italija saopštile su da će bliže sarađivati u nabavci sirovina jer Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz iz zemalja kao što je Kina.

„Bolja diversifikacija naše ponude sirovina je ekonomska sigurnost“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek u saopštenju.

Zemlje članice Evropske unije će osnovati radnu grupu koja će razgovarati o “vađenju, preradi i reciklaži” kritičnih sirovina, rekao je Habek.

Supported by

„Moramo da pomognemo našim industrijama da obezbede pristup sirovinama koje su im potrebne za uspeh digitalne i ekološke tranzicije“, takođe je rekao u saopštenju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

Forum između tri najveće ekonomije u EU bi se koristio za „razmenu informacija o našem stepenu zavisnosti, o pravcu naše nabavke, obezbeđivanju strateških zaliha“, rekao je Le Mer na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa Habekom i njihovim Italijanskim kolegom Adolfom Ursoom.

Evropska komisija je u martu iznela predloge za obezbeđivanje zaliha materijala, kao što su litijum ili nikl, potrebnih za proizvodnju ključnih tehnologija poput baterija ili solarnih panela.

Le Mer je pozdravio predlog Komisije kao “prvi korak”, rekavši da je saradnja između tri zemlje prilika da se “ide dalje”.

Predlog EU će posebno podstaći uspostavljanje projekata rudarstva i vađenja sirovina u Evropi.

Francuska je već stvorila fond od 500 miliona evra (545 miliona dolara) za ulaganje u kritične sirovinske projekte, dok je Rim takođe dao milijardu evra za sličan plan.

Habek je naveo mogućnost osnivanja sličnog fonda u Nemačkoj, iako o toj ideji „još nije bilo dogovora” između ministarstava.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!