Supported byspot_img
Supported byspot_img
UncategorizedNemačka, Francuska i Italija planiraju da povećaju sarađuju u snabdevanju sirovinama

Nemačka, Francuska i Italija planiraju da povećaju sarađuju u snabdevanju sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na sastanku ministara privrede i industrije u Berlinu , Nemačka, Francuska i Italija su se saglasile da će više sarađivati u nabavci sirovina. Rekli su da je to nova faza trilateralne saradnje u evropskoj industrijskoj politici.

Zapad se utrkuje da obuzda svoju zavisnost od Kine u pogledu kritičnih materijala nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Energetska kriza u Evropi ,koja je usledila, razotkrila je opasnost oslanjanja na sve agresivniju, autoritarnu državu za ključne robe.

Evropska unija se oslanja na Kinu za oko 95% svojih zaliha retkih zemalja, što je posebno važno za prelazak na ekonomiju sa neutralnom emisijom ugljenika.

Supported by

Skup u utorak započeo je seriju trilateralnih sastanaka o mogućim odgovorima evropske politike na “izazove dvostruke zelene i digitalne tranzicije”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Ne možemo da garantujemo ekološku i digitalnu transformaciju ako nismo u mogućnosti da pomognemo našim kompanijama da dobiju sirovine koje su im preko potrebne“, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer, navodi se u saopštenju.

Evropska komisija je u martu predstavila zakonski predlog kojim bi se uspostavila centralna agencija za nabavku retkih minerala i drugih kritičnih materijala poput litijuma. Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) takođe bi primorao zemlje članice da ubrzaju izdavanje dozvola za nove rudnike i prerađivačke pogone.

Taj akt je bio “važan prvi korak”, rekao je Le Mer, ali vlade su takođe morale da definišu konkretne akcije u vezi sa strateškim projektima i pitanjima poput zajedničkog skladistenja zaliha.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka da bi državni zajmodavac KfW trebalo da izdvoji sredstva za direktno ulaganje u evropske projekte kako bi obezbedio kritične materijale.

Francuska i Italija su već obezbedile milijardu evra za te ciljeve, rekao je on.

„To je podrška  kojoj treba da težimo I u Nemačkoj“, rekao je on, napominjući, da o tome do sada nije bilo sporazuma u ​​nemačkoj tročlanoj koaliciji, koja uključuje fiskalno nastrojene Slobodne demokrate (FDP).

Firme za proizvodnju su pozdravile veću trilateralnu saradnju.

„Živimo u eri u kojoj se brzina donošenja  često ne poklapa sa hitnošću odluka koje treba doneti“, rekao je Roberto Čingolani, izvršni direktor italijanske odbrambene firme Leonardo.

„Zato je dobro što visoko  industrijalizovane zemlje udružuju snage kako bi evropskim institucijama ponudile sveobuhvatnu viziju.

Enel (ENEI.MI), među pet najvećih proizvođača obnovljivih izvora energije u svetu, iskoristio je priliku da apeluje na EU da uključi polisilicijum, neophodan za proizvodnju solarnih panela, na svoju listu strateških sirovina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!