Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNamibija preuzima kontrolu nad svojim resursima jer zabranjuje izvoz neprerađenog vitalnog minerala

Namibija preuzima kontrolu nad svojim resursima jer zabranjuje izvoz neprerađenog vitalnog minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Namibije saopštila je u četvrtak da je zabranila izvoz neprerađenog litijuma i drugih vitalnih minerala u nastojanju da iskoristi rastuću potražnju za metalima koji se koriste u tehnologiji obnovljive energije širom sveta.

I litijum, koji je neophodan za skladištenje obnovljive energije, i minerali retkih zemalja kao što su disprozijum i terbijum, koji su potrebni za trajne magnete u baterijama električnih automobila i vetroturbina, su u izobilju u južnoafričkoj naciji.

Kabinet je odobrio zabranu izvoza određenih kritičnih minerala kao što su neprerađena drobljena ruda litijuma, kobalt, mangan, grafit i minerali retkih zemalja“, prenelo je ministarstvo informisanja zemlje u saopštenju.

Supported by

Ministarstvo informisanja je takođe otkrilo da će samo u tragovima navedenih minerala biti dozvoljeno da se izvoze uz saglasnost ministra rudnika.

Namibija je glavni dobavljač uranijuma i dijamanata kvaliteta dragog kamenja, ali kako se svet prelazi na obnovljive izvore energije, interesovanje za njene metalne baterije raste.

U skladu sa željom EU da smanji svoje oslanjanje na Kinu u pogledu esencijalnih minerala, Namibija i EU su prošle godine postigle sporazum o obezbeđivanju minerala retkih zemalja ovoj potonjoj.

Kompanije Prospect Resources (PSC.AKS), Arcadia Minerals(AM7.AKS) i Askari Metals (AS2.AKS), između ostalih, uključene su u važne rudarske projekte u Namibiji, navodi američka novinska agencija Rojters, koja je dala informacije za ovu priču. Depoziti kobalta i retkih zemalja razvijaju CelsiusResources (CLA.AKS) i Namibia Critical Metals (NMI.V), respektivno.

Zimbabve, drugi proizvođač litijuma u ​​Africi, zabranio je izvoz litijumove rude u decembru i dozvolio samo isporuku koncentrata. Zimbabve želi da nacionalni rudari litijuma teže lokalnoj proizvodnji litijuma za baterije i da bi na kraju mogao nametnuti porez na izvoz litijum koncentrata.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!