Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNamibija preuzima kontrolu nad svojim resursima jer zabranjuje izvoz neprerađenog vitalnog minerala

Namibija preuzima kontrolu nad svojim resursima jer zabranjuje izvoz neprerađenog vitalnog minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Namibije saopštila je u četvrtak da je zabranila izvoz neprerađenog litijuma i drugih vitalnih minerala u nastojanju da iskoristi rastuću potražnju za metalima koji se koriste u tehnologiji obnovljive energije širom sveta.

I litijum, koji je neophodan za skladištenje obnovljive energije, i minerali retkih zemalja kao što su disprozijum i terbijum, koji su potrebni za trajne magnete u baterijama električnih automobila i vetroturbina, su u izobilju u južnoafričkoj naciji.

Kabinet je odobrio zabranu izvoza određenih kritičnih minerala kao što su neprerađena drobljena ruda litijuma, kobalt, mangan, grafit i minerali retkih zemalja“, prenelo je ministarstvo informisanja zemlje u saopštenju.

Supported by

Ministarstvo informisanja je takođe otkrilo da će samo u tragovima navedenih minerala biti dozvoljeno da se izvoze uz saglasnost ministra rudnika.

Namibija je glavni dobavljač uranijuma i dijamanata kvaliteta dragog kamenja, ali kako se svet prelazi na obnovljive izvore energije, interesovanje za njene metalne baterije raste.

U skladu sa željom EU da smanji svoje oslanjanje na Kinu u pogledu esencijalnih minerala, Namibija i EU su prošle godine postigle sporazum o obezbeđivanju minerala retkih zemalja ovoj potonjoj.

Kompanije Prospect Resources (PSC.AKS), Arcadia Minerals(AM7.AKS) i Askari Metals (AS2.AKS), između ostalih, uključene su u važne rudarske projekte u Namibiji, navodi američka novinska agencija Rojters, koja je dala informacije za ovu priču. Depoziti kobalta i retkih zemalja razvijaju CelsiusResources (CLA.AKS) i Namibia Critical Metals (NMI.V), respektivno.

Zimbabve, drugi proizvođač litijuma u ​​Africi, zabranio je izvoz litijumove rude u decembru i dozvolio samo isporuku koncentrata. Zimbabve želi da nacionalni rudari litijuma teže lokalnoj proizvodnji litijuma za baterije i da bi na kraju mogao nametnuti porez na izvoz litijum koncentrata.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...

Projekat Jadar se brže razvija u protekle tri nego prethodnih 15 godina, kažu iz Marš sa Drine

Pokret Marš sa Drine i advokatska kancelarija Đorđević su analizirali podatke o poslovanju ćerke-firme kompanije Rio Tinto u Srbiji. Postoji trend povećanja trošenja novca na Projekat Jadar. Zaključak je da se projekat Jadar u protekle tri godine razvija neuporedivo brže...

Grafit kao strateška sirovina u oktretanju Evrope ka elektrifikaciji

Zakon Evropske komisije o kritičnim sirovinama (CRMA) zadržao je grafit na svojoj listi strateških sirovina, ističući njegov značaj u kontekstu okretanja ka elektrifikaciji. Uključivanje grafita, prirodnog i sintetičkog, pozdravili su zainteresovani akteri u industriji, prepoznajući njegovu ključnu ulogu u...
error: Content is protected !!