Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNajava sankcija za ruske metale i „promena igre“ za uvoznike iz EU

Najava sankcija za ruske metale i „promena igre“ za uvoznike iz EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Od sledećeg meseca stupaju na snagu pravila koja od evropskih uvoznika zahtevaju da dokažu da proizvodi uvezeni iz bilo kog dela sveta ne sadrže čelik ili gvožđe ruskog porekla.
Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, EU je brzo uvela zabranu uvoza takvih proizvoda direktno iz Rusije. Međutim, 30. septembra dolazi do značajnog proširenja tih pravila koja bi mogla imati dalekosežne efekte za uvoznike.
Jedanaesti paket sankcija EU protiv Rusije zahteva od uvoznika da dostave
dokumentovane dokaze da kupljena roba potpuno ne sadrži čelik i gvožđe ruskog
porekla.
„Kada je to veza jedan na jedan, lakše je, poznajete svog dobavljača ili se radi o
bilateralnim odnosima između dve zemlje. Bez obzira da li vam je to dozvoljeno, to je da ili ne“, kaže Lionel Van Reet, partner i rukovodilac carine u Baker McKenzie u Briselu.
„Kada dodate različite faze proizvodnje, više zemalja, različite entitete, mešajući različite proizvode sa poreklom, i dalje ćete morati da pokažete da nema ruskog sadržaja. Što više koraka dodate, to postaje teže.”
Jean-Guilliame Benoit, savetnik za carinu i globalnu trgovinu u istoj firmi, kaže da će taj zahtev biti posebno težak za kompanije koje uvoze gotove proizvode.
„Da damo konkretan primer, recimo da kao kompanija uvozite artikal od gvožđa ili čelika koji uključuje šrafove“, kaže on za GTR.
„Sada ćete morati da potvrdite da ti šrafovi ne potiču iz Rusije. Svaki komad naveden u aneksu uredbe moraće da se proceni, a ovo je izuzetno složeno jer možda niste svesni da određeni proizvod koji uvozite sadrži te vrste komponenti.

Tranzicioni period

Ograničenja se ne odnose na sve proizvode od 30. septembra, s tim da se prelazni period primenjuje na inpute obuhvaćene određenim carinskim propisima. Rok za pojedine poluproizvode je 1. april.

Supported by

James Killik, partner u kompaniji White & Case i vođa njenog tima EU za sankcije, kaže da je prelazni period osmišljen da se pozabavi složenošću u lancima snabdevanja za neku robu.
„Na primer, ako ste proizvođač ravnog čelika, možda imate dvomesečne ploče na
zalihama koje morate da potrošite“, kaže on za GTR.
„Onda morate da pronađete alternativne izvore snabdevanja, da potpišete ugovore, zatim da sačekate mnogo meseci na isporuku. Zato vam je potreban prelazni period.”
Pridržavanje pravih vremenskih okvira moglo bi se pokazati kao dodatni izazov.
Kompanije će morati da vode računa o tome gde tačno proizvodi spadaju u tarifni
raspored, ističe Sara Nordin, partner u kancelariji White & Case-a u Briselu i deo njene grupe za međunarodnu trgovinu.
„Uglavnom, samo ljudi u industriji čelika će razumeti te specifične razlike između tarifnih kodova i onoga što pokrivaju na nivou proizvoda“, kaže ona.
Kilik dodaje: „Čak je i tada komplikovano. Mnogi tipovi proizvoda spadaju u više
kodova.”

Teret usklađenosti

Glavna odgovornost reformi leži na samim uvoznicima. Pitanja i odgovori Evropske komisije objavljeni u julu preciziraju da će oni morati da pribave sertifikate o ispitivanju u mlinovima koji pokazuju poreklo sirovina čelika i gvožđa.
Za gotovu robu, sertifikati moraju da sadrže naziv objekta i zemlju u kojoj je čelik topljen ili prerađen, kao i relevantne carinske oznake.
„Uvoznik je odgovoran za dostavljene informacije i dostavljene carini države članice uvoza“, kaže se u Q&A, dodajući da carinski organi mogu zahtevati dodatne dokaze ako postoje sumnje o umešanosti Rusije.
Svi dostavljeni sertifikati moraju biti međusobno koherentni, dodaje se, a uvoznik „treba da primeni dužnu pažnju kako bi osigurao tačnost datih informacija“.
„Ovo je proces koji je u toku, tako da će vam trebati trgovinska strategija, trebaće vam upravljanje trgovinom, da biste nešto postavili kako biste mogli da prikupite i probate sve informacije o inputima“, kaže Van Reet iz Baker McKenzie.
„A rizik nije samo u smislu novčanih kazni i krivičnih sankcija, to je takođe rizik za reputaciju na globalnom nivou. Ovo pitanje privlači pažnju zainteresovanih strana širom sveta. Ako se otkrije da kompanija uvozi robu koja koristi ruski čelik u proizvodnji, to nije baš ona vrsta publiciteta koji biste želeli da imate.

Ali za banke uključene u finansiranje transakcija čelika, reforme će verovatno zahtevati i viši nivo dužne pažnje i provere dokumentacije.
„Uvoznici su odgovorni za ovo, i tu se igra menja“, kaže Van Reet. „Ali ako ste banka, mogli biste biti na udicu, posebno ako vlasti počnu da vide da ista banka ima problem više puta, tako da ćete morati da obezbedite da vaši operateri imaju ove procese na mestu.”
Benoa dodaje: „Takođe postoji zabrana davanja finansiranja ili finansijske pomoći u vezi sa ovom vrstom robe, tako da bi to važilo za neruske proizvode koji sadrže inpute ruskog porekla.
Bankama takođe može nedostajati tehničko znanje za procenu informacija iz trgovačke dokumentacije, pa se moraju osloniti na uključene strane da daju neophodne detalje, ističe Nordin iz White & Case-a.
„Tamo gde se oslanjate na dokumentaciju postoji rizik od falsifikovanja i drugih
potencijalnih problema sa usklađenošću“, kaže ona.
„Tamo takođe treba da budete sigurni da radite dužnu pažnju strana sa kojima imate posla, uključujući i da obezbedite usklađenost sa drugim merama sankcija, a koje izdaju ove sertifikate.

Sledeći koraci

Turska će verovatno biti zemlja izvoznica koja je najviše pogođena reformama.
Zemlja je bila najveći izvoznik gotovih proizvoda od čelika u EU 2021. godine, prema podacima Evropskog udruženja za čelik, obezbeđujući preko 4,5 miliona metričkih tona, što je ekvivalentno oko 15% uvoza bloka.
Međutim, takođe nabavlja velike količine čelika iz Rusije, a podaci Turskog instituta za statistiku pokazuju da je uvoz toplovaljanog čelika iz Rusije iz Rusije porastao za 90% na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine.
To ne mora da znači da će Evropa verovatno izbegavati turski izvoz, kaže Kilik.
„Savršeno je moguće da Turska proizvodi ravni čelik bez ruskih ploča, jer Turska ima značajan sopstveni kapacitet visokih peći“, kaže on. „Tamošnji proizvođači ravnog čelika uvek bi trebalo da budu u mogućnosti da obezbede sertifikate o ispitivanju u mlinovima kako bi dokazali gde je taj čelik istopljen i izliven.
Ali gledajući unapred, advokat kaže da ima sve manje oblasti u kojima EU može da uvede nove sankcije, a pažnja će se verovatno usmeriti na to da li se postojeće mere pravilno primenjuju.

„U narednoj godini je verovatno da će biti veći fokus na sprovođenju zakona u EU i na sprečavanju zaobilaženja“, kaže on. „Očekivao bih da se uvoznicima postavlja više pitanja, a verovatno i bankama.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!