Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoMorrov Batteries otvara najveći istraživački centar za baterije u Norveškoj u južnoj...

Morrov Batteries otvara najveći istraživački centar za baterije u Norveškoj u južnoj Norveškoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Morrow Batteries otvara svoj centar za istraživanje i inovacije baterija, Morrow Research Centre, u Grimstadu, Norveška.

Centar se nalazi u kampusu Univerziteta Agder u Grimstadu, koji obuhvata 2.000 kvadratnih metara visokotehnološkoglaboratorijskog prostora i još 1.700 kvadratnih metara modernog poslovnog prostora. U njemu će biti smeštena većina Morrow-ovih istraživačkih aktivnosti i razvoj tehnologije baterije sledećegeneracije kompanije Morrow Batteries.

Morrow istraživački centar podržava veliki evropski proizvođač automobila kroz sporazum o zajedničkom razvoju, a dizajnirali su ga Morrow stručnjaci sa iskustvom u izgradnji centara za istraživanje baterija.

Supported by

Lars Christian Bacher, izvršni direktor Morrow Batteries, rekao je:

Ovo je važan dan za nas u Morrov Batteries.

„Dok gradimo fabriku baterija u Arendalu, sada otvaramo vrata centra gde ćemo razviti najodrživije baterije na svetu u srcu rastućeg klastera baterija na južnoj obali Norveške. Ponosni smo što doprinosimo ostvarenju norveških ambicija vezanih za baterije i izgradnji nove profitabilne industrije zasnovane na našim prednostima.”

Istraživački tim u centru biće odgovoran za napredno testiranje materijala i testiranje ćelija baterije, uključujući eksperimentisanje sa novim procesima i materijalima. Laboratorija, koja se prostire na 2.000 kvadratnih metara, uključuje najsavremeniju suvu prostoriju od 200 kvadratnih metara i opremu za izradu i testiranje aktivnih katodnih materijala i za sprovođenje naprednih analiza materijala, elektroda i ćelija baterija.

Centar će proizvoditi male baterijske ćelije da bi potvrdio i odredio optimalni sastav i strukturu različitih komponenti baterija. Cilj je naučiti o najboljim materijalima i komponentama i kako se oni mogu pripremiti.

Istraživački centar se nalazi u kampusu Grimstad i obuhvata deo baterijskih aktivnosti Univerziteta u Agderu. Biće oko 80 istraživača, 70 iz Moroua, uključujući oko 20 sa doktoratom. Centar okuplja stručnjake, nudeći znanje i ekspertizu koja do sada nije bila dostupna u Norveškoj.

Univerzitet Agder i Morrow Batteries će sprovesti nekoliko zajedničkih industrijskih doktorskih projekata.

Sunniva Whittaker, rektorka Univerziteta u Agderu, rekla je:

Oduševljeni smo osnivanjem Morrovovog istraživačkog i inovacionog centra upravo ovde u Campus Grimstad. Sto četrdeset stručnjaka iz 25 zemalja već se pridružilo Morou-u i vidimo brzu pojavu visoko napredne i uzbudljive profesionalne zajednice za razvoj tehnologije baterija. Radujemo se nastavku našeg istraživanja i vođenja rada zajedno sa Morrovom u budućnosti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...

Vetroturbinama na moru su potrebni retki zemni metali

Siemens Gamesa, jedan od najvećih proizvođača vetroturbina na svetu, potpisao je ugovor o kupovini stotina tona retkih zemalja od Arafura Rare Earths, kako bi napravio džinovske magnete za svoje pomorske turbine. Kako je izvršni direktor Jochen Eickholt rekao, Siemens...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!