Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMarš sa Drine dobili pismo o namerama potpisano između Vlade Srbije i...

Marš sa Drine dobili pismo o namerama potpisano između Vlade Srbije i EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Iz pokreta Marš sa Drine navode da pismo sadrži detalje o planovima za pristup kritičnim sirovinama iz Srbije i ocenjuju da „EU želi da pretvori Srbiju u rudarsku koloniju“.

Članovi pokreta Marš sa Drine su saopštili da su dobili kopiju potpisanog pisma o namerama između EU i Srbije, kao i zapisnik sa sastanka Vučića i potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča, u vezi sa kritičnim sirovinama. Po njihovim navodima, svi dokumenti su danas dostupni javnosti.

„Javnost Srbije zaslužuje da zna kako EU i Srbija podržavaju jedna drugu u pristupu srpskom litijumu i drugim sirovinama za napajanje automobilske industrije EU i Nemačke, dok se javnost i dalje snažno protivi rudarenju u Srbiji“, konstatuje se u saopštenju.

Supported by

Evropskoj uniji baterije važnije od vladavine prava?

Objavljivanje pisma dolazi u trenutku kada vladavina prava opada širom EU, a vlade nastavljaju da slabe pravne i demokratske provere i ravnoteže, ocenjuju iz Marš na Drinu. „Prema vodećoj mreži za građanske slobode ‘Liberty’, u izveštaju objavljenom prošle nedelje, Brisel je ‘kao posmatrač’ koji ne shvata kako neke ‘vlade nastavljaju da slabe pravne i demokratske provere i ravnoteže’, posebno kada su u pitanju ekološki protesti“, naglašava se.

Po oceni pokreta Marš na Drinu, sastanak i Pismo o namerama koje su Evropska komisija i Vučić potpisali u septembru 2023. odražavaju ovo nazadovanje demokratije. Kako apostrofiraju, zapisnici sastanka sadrže retoriku uobičajenog poslovanja o „privlačenju investicija“, „čistoj tehnologiji“ i „zelenom rastu“, i dogovoru o proširenju političke saradnje „na baterije duž celog lanca proizvodnje, potrebnog za uvođenje čiste mobilnosti i kritičnih sirovina.”

Pismo namere se koncentriše na strateško partnerstvo o baterijama i kritičnim sirovinama bez pominjanja potrebe za jačanjem vladavine prava i poštovanjem zakona, skreću pažnju iz pokreta Marš na Drinu. Kako ističu, rudarstvo i tehnološka proizvodnja predstavljeni su kao rešenja za klimatsku krizu.

Saradnja sa EU mapirana kroz platformu koja se radi u partnerstvu sa Rio Tintom, kažu iz Marša na Drinu.

„Saradnja je mapirana kroz javno finansiranu ‘EU Horizon’ platformu, koja uključuje ‘Vektor projekat’ od 6 miliona evra, koje se radi u partnerstvu sa Rio Tintom u cilju istraživanja protivljenja rudarstvu u Srbiji. Pismo govori o vođenju poslova sa predsednikom poznatim po manipulisanju izbora, ograničavanju slobode medija i ugrožavanju prava na slobodu govora i protesta, dok cilja na naučnike, ekologe i studente. Šarena laža koju nudi EU je da će ovo partnerstvo ‘doprineti nastojanjima Srbije da se pridruži EU’“, navodi se u saopštenju.

„Nečuveno je da i EU i Vučić namerno pokušavaju da nateraju građane Srbije na rudarstvo i zagađenje, samo da bi evropska automobilska industrija imala koristi. Cinični potezi i dvostruki standardi izraženi putem pisma namere samo će povećati anti-EU naklonosti. Ako postati članica EU znači postati evropska rudarska kolonija, onda ne bi trebalo da bude iznenađenje ako su anti-EU pokreti u porastu”, navodi Bojana Novaković iz Marš sa Drine.

Treba napomenuti da su se Šefčovič i Vučić već sreli, skreću pažnju članovi pokreta:

„Posle godinu dana zahteva i žalbe Ombudsmanu EU, Marš sa Drine može da potvrdi da je Vučićeva misteriozna poseta Briselu decembra 2022. tokom nasilnih blokada na Kosovu, zapravo bila poseta samom Šefčoviču. Zapisnik sastanka pokazuje da Kosovo nije pomenuto. Oni su govorili o paketu kritičnih sirovina (CRM) i njihovim ‘ciljevima da osiguraju zalihe CRM-a neophodnih za čistu tehnologiju i digitalne tehnologije i da ojačaju otpornost lanca vrednosti CRM-a u Evropi’”.

„Postavlja se teren da se opravda potencijalno raseljavanje meštana sa njihovog zemljišta i mi ćemo se još više boriti da do toga ne dođe“, kaže Milica Damnjanovć iz Marš sa Drine.

Pismo o namerama i zapisnici sa sastanaka se nalaze ovde. Iz pokreta Marš sa Drine su naveli da je njihov vebsajt nedavno oboren u ciljanom sajber napadu, zbog čega su apelovali na sve medije da ove dokumente učine dostupnim putem svojih portala.

Izvor: Mašina

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!