Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKreni Promeni: Rio Tinto da odgovori koliko novca daje medijima u Srbiji...

Kreni Promeni: Rio Tinto da odgovori koliko novca daje medijima u Srbiji za pozitivno izveštavanje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Pokret Kreni-Promeni saopštio je danas da trenutno preko medija bliskih vlasti postoji propaganda za lobiranje za iskopavanje litijuma i zatražio od kompanije Rio Tinto da izađe sa javnim podacima koliko novca daje medijima u Srbiji.

Pokret Kreni Promeni u saopštenju navodi da prema medijskom monitoringu koji spovodi Tim za kampanje tog pokreta, u prethodne dve nedelje mediji uglavnom bliski vlastima izuzetno aktivno pišu i izveštavaju o litijuma i Rio Tintu.

„Litijum je spominjan 239 puta, a Rio Tinto 67. Od toga dominira lobističko pozitivno izveštavanje o litijumu, gde je 85 odsto pozitivnog izveštavanja, a o Rio Tintu 77 odsto“, stoji u saopštenju.

Supported by

Kreni-Promeni je prošle godine naveo da je Rio Tinto za lobiranje preko medija, analitičara, influensera i političara za 2023. godine izdvojio dva miliona evra, a sada navodi da je za ovu godinu taj budžet znatno veći.

„Vrednost za ove dve nedelje medijskog prostora koji su dobili lobiranje za litijum i Rio Tinto meri se prema metodologiji za obračun medijskog prostora 358.628 evra“, ocenjuje se u saopštenju.

Direktor za kampanje pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović upitao je Rio Tinto kako i na koji način finansira medije i da li to čini u skladu sa zakonima Srbije.

„Da li se uticaj na medije sprovodi kroz plaćanje medija i novinara, preko političara i preko ambasada? Takođe nas posebno zanima da li se komunikacija Rio Tinta i političara sprovodi u skladu sa Zakonom o lobiranju?“, upitao je Manojlović.

On je dodao da je i posebno zanimljivo i pojavljivanje provladinih analitičara koji su odjednom postali veliki eksperti za iskopavanje litijuma.

„Na nacionalnoj frekvenciji Pink televizije se kao nezavisni analitičari pojavljuju lica koja su do juče bila u zajedničkoj NVO sa sadašnjim savetnikom Rio Tinta za lobiranja prema medijima“, rekao je Manojlović.

Naveo je i da Radio televizija Srbije (RTS) ima saučesničku ulogu, jer ćuti o toj temi dok ostale televizije sa nacionalnom frekvencijom „sprovode lobotomiju i kuvaju javno mnjenje“ kako bi se oblast Jadra ekološki uništila zbog interesa strane multinacionalne kompanije.

„Predsednik države otvoreno lobira preko javnog servisa, kao i ministarka Đedović koju je na tu funkciju direktno delegirao Rio Tinto, a istovremeno na RTS-u nema mogućnosti da stavove iznesu zvanični predlagači Zakona o zabrani iskopavanja bora i litijuma koji su putem narodne inicijative sa 38.000 potpisa zvanični predlagači zakona. RTS ovim zvanično krši zajedno sa svim ostalim medijima Zakon o javnom informisanju“, rekao je Manojlović.

Izvor: Danas

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!