Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoLitijum podstiče revoluciju u proizvodnji baterija

Litijum podstiče revoluciju u proizvodnji baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U centru pažnje u svetu baterija, litijum je moćan metal koji podstiče globalnu revoluciju baterija. Idealan je za baterije na mnogo načina jer je veoma lagan (sastavljen od samo 3 protona, 3 neutrona i 4 elektrona) i veoma reaktivan, sposoban da skladišti mnogo energije između svojih veza. Takođe se može puniti i ne degradira se značajno tokom stotina punjenja.

Prema Geološkom zavodu SAD (USGS), globalna potrošnja litijuma porasla je za 33% od 2020. do 2021. godine, uglavnom zbog potražnje za baterijama (i za električna vozila i za energetski sektor). Više od polovine (55%) litijuma dolazi iz Australije, 26% iz Čilea, 14% iz Kine i 6% iz Argentine.

Ekstrakcija litijuma predstavlja izazove. U mestima kao što su Argentina, Čile, Bolivija, Srbija i SAD, domaći i saveznički zagovornici ekološke pravde navode da su operacije iskopavanja litijuma ubrzale sušu, smanjujući tako poljoprivredne prinose, lokalnu sigurnost hrane i život na selu. Oni takođe kažu da je rudarenje kontaminiralo vodene puteve i tlo, dovelo do policijskog nasilja nad demonstrantima protiv mina i ugrozilo sveta mesta urođenika.

Supported by

Potencijalna nova lokacija u Salton Sea-u južne Kalifornije mogla bi proizvesti oko 20.000 metričkih tona litijum karbonata godišnje (za referencu, globalna proizvodnja u 2021. bila je 100.000 metričkih tona). Iako lokacija ima potencijal da koristi mnogo manje vode i proizvodi manje otpada od tradicionalnih litijumskih operacija, tehnički izazovi se naziru, a lokalni stanovnici zajednice Latinske Imperial Valley od 82% zabrinuti su da rudarstvo može pogoršati lokalne rizike po životnu sredinu i javno zdravlje, a da se ne reši već postojeći izazovi suše, toksičnog zagađenja, nezaposlenosti i siromaštva.

U scenariju gde čovečanstvo prelazi na 100% obnovljivu energiju do 2050. godine, ukupna potražnja za litijumom za baterije od sada do 2050. mogla bi se približiti ili značajno premašiti sve poznate svetske rezerve. („Rezerve“ se odnose na to koliko minerala se trenutno može ekonomski iskopati, a ne na procenjenu ukupnu količinu otkrivenog i neotkrivenog litijuma koji se može iskopati u svetu, poznat kao ukupni globalni resursi.)

Izazov ponude i potražnje litijuma nudi priliku za inovacije recikliranja i ponovne upotrebe kako bi se pomoglo da se dostupnost litijuma održi odgovorno u budućnosti čiste energije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Saradnja Srbije i EU na polju sirovina i električnih vozila

U septembru su Srbija i Evropska komisija potpisale Pismo o namerama koje ima za cilj uspostavljanje strateškog partnerstva u lancima vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, koji obuhvataju materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. I pored toga što su ga...
error: Content is protected !!