Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIzazovi i mogućnosti u rudarstvu materijala za skladištenje energije Litijum-jonske baterije

Izazovi i mogućnosti u rudarstvu materijala za skladištenje energije Litijum-jonske baterije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Baterije su ključne za omogućavanje prelaska na obnovljivu energiju. Kada sunce ne sija ili vetar ne duva, baterije pomažu u skladištenju čiste energije kako bi nastavili da isporučuju električnu energiju mreži i kupcima dosledno i pouzdano. Proizvodnja i skladištenje čiste energije je spas za budućnost planete, sagorevanje uglja, nafte i gasnih fosilnih goriva uzrokuje 75% emisije gasova staklene bašte. Ekstrakcija fosilnih goriva ne samo da pokreće klimatske promene, već degradira zemljište i ekosisteme divljih životinja, zagađuje vodene tokove, zakiseljuje okeane, pogoršava prirodne katastrofe, eksproprirašeautohtono zemljište i izaziva razorne hronične uticaje na zdravlje radnika u industriji fosilnih goriva i okolnim zajednicama.

Energetska mreža na fosilna goriva izdvaja i troši ograničene resurse. To je rasipno po samom dizajnu. Nasuprot tome, skoro svaki deo mreže obnovljive energije može biti kružni. Energija sunca i vetra nikada ne ponestaje i koristi se iznova i iznova. Punjive baterije velikih razmera mogu se puniti solarnom energijom ili energijom vetra i reciklirati hiljade puta tokom svog životnog veka. Na kraju njihovog korisnog veka, vredni metali u baterijama se mogu povratiti i ponovo upotrebiti.

Kružni životni ciklus baterije je moguć. Više baterija se reciklira kroz dobru politiku, inovacije i korporativnu posvećenost. Javna akcija i svest skreću sve veću pažnju na hitnost odgovornog izvora.

Supported by

Ovaj post bliže razmatra lanac snabdevanja baterijama za skladištenje energije, od ekstrakcije materijala do proizvodnje. Istražujem rešenja za pravednije, transparentnije i održivije nabavke, uključujući obezbeđivanje da se materijali dobijaju uz slobodan, prethodni i informisani pristanak susednih zajednica. Takođe istražujem alternative kao što su proširenje proizvodnje i izmišljanje novih tehnologija baterija sa manje kritičnih minerala i smanjenje upotrebe automobila sa povećanjem javnog prevoza i hodanjem kroz pravično urbanističko planiranje. Naš sledeći post će istražiti puteve za postizanje cirkularne ekonomije baterija kroz ponovnu upotrebu i recikliranje baterija.

Ovde ću se fokusirati na baterije za skladištenje energije za električnu mrežu, električna vozila, koji su mnogo veći deo tržišta baterija, koji imaju veoma slične lance snabdevanja, proizvodne procese i infrastrukturu za reciklažu.

Rudarstvo i proizvodnja predstavljaju izazove

Postoji sedam glavnih sirovina potrebnih za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Među njima, SAD definišu grafit, litijum, nikl, mangan i kobalt kao kritične minerale: metale od suštinskog značaja za američke energetske potrebe, ali koji imaju lance snabdevanja podložnim prekidima. Naročito za litijum, kobalt i nikl, industrija baterija pokreće globalnu potražnju. Pogledajte moj prethodni post da biste razumeli kako baterije koriste svaki od ovih materijala.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!