Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAnalitičari predviđaju nastavak rasta cene bakra

Analitičari predviđaju nastavak rasta cene bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Porast cene bakra podstakao je optimizam na tržištu, a analitičari predviđaju još značajnija povećanja cena u bliskoj budućnosti. Nazvan “Dr. Copper” zbog svoje sposobnosti da predvidi globalno ekonomsko stanje, vrednost bakra je u porastu zbog njegove ključne uloge u industrijskom napretku i pomeranju ka elektrifikaciji i održivosti, posebno u električnim vozilima, obnovljivoj energiji i energiji infrastrukture.

Vođene zaoštravanjem lanca snabdevanja, koji uključuje smanjenu proizvodnju iz kineskih topionica i sve manje globalnih rezervi, cene bakra su dostigle najviši nivo u poslednjih godinu dana.

Potencijal za ponovno oživljavanje potražnje, posebno iz Kine, zajedno sa globalnim pomeranjem ka prilagodljivoj monetarnoj politici velikih centralnih banaka, postavlja teren za dalje povećanje cena bakra.

Supported by

Finansijski stručnjaci revidiraju svoje poglede na bakar, a mnogi predviđaju rastući trend. Russ Mold iz AJ Bell-a napominje da je rast cene bakra do 9.000 dolara po toni značajan, posebno usred tekuće zabrinutosti oko potražnje iz Kine. Eva Manthei iz ING-a ostaje optimista u pogledu izgleda za bakar uprkos kratkoročnim izazovima potražnje, podstaknuti očekivanjima promene politike Federalnih rezervi. ING predviđa da će cene bakra na LME dostići 9.000 dolara po toni do kraja godine.

Analitičarka robe kompanije Morgan Stanlei Research, Ejmi Gauer, sugeriše da poremećaji na tržištu bakra mogu dovesti do deficita, a ne do suficita u narednim godinama, predstavljajući mogućnosti za ulaganja u rudarske kompanije sa potencijalom rasta.

Evropski rudarski giganti kao što su Rio Tinto Group, Glencore, Anglo American plc, Antofagasta plc i Boliden AB spremni su da iskoroiste povećanje cena bakra. Akcije kompanija kao što su Antofagasta i Glencore su već zabeležile značajan porast, pri čemu su akcije Antofagaste dostigle rekordne vrednosti, a Glenkorove akcije su zabeležile najveći mesečni rast od februara 2022.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!