Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKompanija Eurobateri Minerals podnela zahtev za dobijanje ekološke dozvole za projekat Hautalampi...

Kompanija Eurobateri Minerals podnela zahtev za dobijanje ekološke dozvole za projekat Hautalampi u Finskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Eurobateri Minerals AB je najavila podnošenje zahteva Finskoj regionalnoj državnoj upravnoj agenciji (Aluehallintovirasto, ili AVI) za dobijanje ekološke dozvole .

Izvršni direktor Roberto Garsija Martinez je istakao značaj  ovog koraka, rekavši: „Podnošenje zahteva za ekološku dozvolu je kritična prekretnica za Eurobatteri Minerals,ona predstavlja veliki korak ka rudarskim operacijama u Finskoj.“ On je naglasio ekonomski potencijal rudnika kobalta, nikla i bakra, ističući njegovu ulogu u jačanju samodovoljnosti Evrope odgovorno iskopanim mineralima za baterije.

Sveobuhvatni zahtev za ekološku dozvolu pokriva sve neophodne aspekte za pokretanje i rad rudnika. Obuhvata podzemne rudarske operacije, operacije drobljenja, proizvodnju metalnih koncentrata, tretman ispuštanja, upravljanje otpadom, zatrpavanje rudnika i mere zaštite životne sredine u skladu sa finskim propisima.

Supported by

Martinez je izrazio optimizam u vezi sa procesom dobijanja dozvole, rekavši: „Radujemo se bliskoj saradnji sa finskim vlastima kako bismo obezbedili nesmetan i efikasan proces dobijanja ekoloških dozvola i predvideli pozitivan ishod. U međuvremenu, kompanija će nastaviti svoje strateške inicijative, uključujući finalizaciju kupovine FinnCobalt Oi, unapređenje detaljnih inženjerskih planova i sprovođenje ugovora o preuzimanju i opremi kao deo studije izvodljivosti koja se može isplatiti.

Projekat Hautalampi Bateri Mineral, koji se nalazi u području rudarskog kampa Outokumpu, ima ogroman potencijal zbog svoje blizine uspostavljenoj rudarskoj infrastrukturi i snažne lokalne podrške. Sa svojom strateškom pozicijom na rastućem tržištu proizvodnje EV baterija u severnoj Evropi, projekat ima za cilj da doprinese evropskoj tranziciji ka održivim energetskim rešenjima.

Eurobateri Minerals predviđa da postane ključni igrač u evropskom lancu snabdevanja mineralima za baterije, podržavajući težnju kontinenta ka samodovoljnosti kritičnim sirovinama za čiste energetske tehnologije.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!