Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBalkan Gold podneo zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu projekta Piskanja

Balkan Gold podneo zahtev za procenu uticaja na životnu sredinu projekta Piskanja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Balkan Gold doo je nedavno podneo zvanični zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za dobijanje saglasnosti za procenu uticaja na životnu sredinu projekta vađenja bora na ležištu Piskanja. Nalazište borata Piskanja, koje se nalazi u blizini sela Korlaće, blizu Baljevca na Ibru u Raškom okrugu, ima potvrđene ukupne rezerve od 7.139.808 tona, kako je navedeno u prijavi.

Predložena operacija podrazumeva godišnji proizvodni kapacitet od 250.000 tona koncentrata kolemanita i koncentrata uleksita. Ova proizvodnja je predviđena za prvih pet godina, nakon čega je predviđeno proširenje zbog integracije postrojenja za borovu kiselinu sa godišnjim kapacitetom od 25.000 tona.

Projekat će biti ograničen na prostore nekadašnjih Ibarskih rudnika, čime će se zaobići neophodnost raseljavanja lokalnog stanovništva. Predviđeno trajanje eksploatacije je 15 godina. Naime, 2020. godine, kanadski Erin Ventures otkrio je rezerve rude bora u okolini Piskanja, ističući njen ekonomski potencijal.

Supported by

Istorijski gledano, sporadična geološka istraživanja sprovedena 1950-ih godina dovela su do identifikacije ležišta borata u oblasti Piskanja. Međutim, tek 1987. godine, usred napora u istraživanju uglja, počela su sistematska istraživanja, koja su na kraju otkrila ležišta bora.

Osnovana 2009. godine ,u potpunom vlasništvu Boron One Holdings Inc. iz Kanade, Balkan Gold je specijalizovana za istraživanje i razvoj minerala širom Srbije, držeći ekskluzivna prava istraživanja za nalazište borata Piskanja.

Područje ležišta obuhvata dva različita ležišta borata: aktivno eksploatisano ležište „Pobrđski potok” u severozapadnom zaleđu Baljevca i ležište „Piskanja” istočno od Baljevca i reke Ibar, predviđeno za buduće rudarske aktivnosti.

Katastarske parcele u okviru eksploatacionog polja Piskanja su u nadležnosti prostornog plana opštine Raška, sa ucrtanim površinama predviđenim i za građevinarstvo i za poljoprivredu.

Na desnoj obali Ibra ležište obuhvata dvanaest pojedinačnih rudnih tela, od malih dubina od 105 metara do dubljih rezervi na oko 463 metra dubine.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!