Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKineski CMOC nastavlja isporuke bakra i kobalta iz rudnika TFM u Kongu

Kineski CMOC nastavlja isporuke bakra i kobalta iz rudnika TFM u Kongu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska CMOC grupa saopštila je da je nastavila izvoz bakra i kobalta iz svog rudnika TFM u Demokratskoj Republici Kongo. Potvrdjeno da su isporuke ponovo pokrenute nakon rešavanja spora sa državnim rudarskom firmom te zemlje.

Izvoz iz operacije Tenke Fungurume Mining (TFM) , koja je 2021. snabdevala 10% svetskog kobalta, zaustavljen je u julu 2022. nakon što je izbio sukob sa državnim rudarskom kompanijom Konga, Gecaminesom ,oko plaćanja naknade za minerale.

Supported by

Spor je rešen u aprilu, ali tada nijedna strana nije objavila kada će se isporuke nastaviti.

„Proizvodi od bakra i kobalta TFM se trenutno izvoze i prodaju normalno kako je planirano“, rekao je u ponedeljak za Rojters Vinsent Džou, portparol CMOC grupe. Džou je rekao da je izvoz iz zaliha TFM-a nastavljen 29. aprila.

Gecamines nije komentarisao izjavu.

CMOC planira da proda bakar i kobalt iz zaliha koje je izgradio od jula prošle godine u skladu sa potrebama tržišta, umesto da traži brzu prodaju, rekao je Džou.

„Većina TFM kobaltnih proizvoda ima dugoročne ugovore o snabdevanju, a ostali proizvodi će se prodavati u skladu sa uslovima globalnog tržišta, a ne očekuje se da će imati značajan uticaj na cenu“, rekao je Džou.

CMOC je saopštio da je proizveo 254.286 metričkih tona bakra i 20.286 metričkih tona kobalta iz operacija u Kongu prošle godine.

Smanjenje tenzija između CMOC-a i Gecaminesa dolazi kada kineska rudarska kompanija  počinje sa radom u KFM-u, ranije poznatom kao Kisanfu, jednom od najvećih i najkvalitetnijih rudnika bakra i kobalta na svetu, takođe u Kongu.

CMOC je izvršio probnu proizvodnju u KFM-u, gde ima za cilj da proizvede 70.000 do 90.000 metričkih tona bakra i između 24.000 i 30.000 metričkih tona kobalta ove godine, rekao je Džou.

Kongo u svetu 3. Proizvođač  bakra posle Perua i Čilea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!