Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKineski CMOC nastavlja isporuke bakra i kobalta iz rudnika TFM u Kongu

Kineski CMOC nastavlja isporuke bakra i kobalta iz rudnika TFM u Kongu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska CMOC grupa saopštila je da je nastavila izvoz bakra i kobalta iz svog rudnika TFM u Demokratskoj Republici Kongo. Potvrdjeno da su isporuke ponovo pokrenute nakon rešavanja spora sa državnim rudarskom firmom te zemlje.

Izvoz iz operacije Tenke Fungurume Mining (TFM) , koja je 2021. snabdevala 10% svetskog kobalta, zaustavljen je u julu 2022. nakon što je izbio sukob sa državnim rudarskom kompanijom Konga, Gecaminesom ,oko plaćanja naknade za minerale.

Supported by

Spor je rešen u aprilu, ali tada nijedna strana nije objavila kada će se isporuke nastaviti.

„Proizvodi od bakra i kobalta TFM se trenutno izvoze i prodaju normalno kako je planirano“, rekao je u ponedeljak za Rojters Vinsent Džou, portparol CMOC grupe. Džou je rekao da je izvoz iz zaliha TFM-a nastavljen 29. aprila.

Gecamines nije komentarisao izjavu.

CMOC planira da proda bakar i kobalt iz zaliha koje je izgradio od jula prošle godine u skladu sa potrebama tržišta, umesto da traži brzu prodaju, rekao je Džou.

„Većina TFM kobaltnih proizvoda ima dugoročne ugovore o snabdevanju, a ostali proizvodi će se prodavati u skladu sa uslovima globalnog tržišta, a ne očekuje se da će imati značajan uticaj na cenu“, rekao je Džou.

CMOC je saopštio da je proizveo 254.286 metričkih tona bakra i 20.286 metričkih tona kobalta iz operacija u Kongu prošle godine.

Smanjenje tenzija između CMOC-a i Gecaminesa dolazi kada kineska rudarska kompanija  počinje sa radom u KFM-u, ranije poznatom kao Kisanfu, jednom od najvećih i najkvalitetnijih rudnika bakra i kobalta na svetu, takođe u Kongu.

CMOC je izvršio probnu proizvodnju u KFM-u, gde ima za cilj da proizvede 70.000 do 90.000 metričkih tona bakra i između 24.000 i 30.000 metričkih tona kobalta ove godine, rekao je Džou.

Kongo u svetu 3. Proizvođač  bakra posle Perua i Čilea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!