Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoOsnivač Ivanhoe-a upozorava na smanjeno snabdevanje bakrom

Osnivač Ivanhoe-a upozorava na smanjeno snabdevanje bakrom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Osnivač rudnika Ivanho-e i izvršni predsedavajući Robert Fridland upozorio je na predstojeću krizu ako ponuda bakra ne bude mogla pratiti potražnju. Svet se već nekoliko godina bori sa nestašicom bakra, a stručnjaci predviđaju da će zalihe bakra ostati na niskom nivou tokom cele godine.

S obzirom da crveni metal igra ključnu ulogu u električnoj opremi, građevinarstvu i industrijskim mašinama, hronična nestašica bakra mogla bi da dovede do propasti globalne ekonomije. Naročito sada kada se bori sa energetskom krizom, krizom troškova života i velikom inflacijom. Nedavnu nestašicu pogoršala je povećana potražnja nakon pandemije virusa dok su se rudari borili da vrate proizvodnju na nivoe pre pandemije.

Milijarder Robert Fridland kaže da će splet faktora, uključujući ubrzanu potražnju iz sektora transporta i čiste energije, otežati održavanje ponude. Fridland je primetio da postaje sve skuplje lociranje i iskopavanje ležišta bakra, povećanje troškova proizvodnje i podizanje cena bakra u trenutku kada potražnja daleko nadmašuje ponudu.

Supported by

U nedavnom intervjuu za Blumberg, Fridland je upozorio da trenutna nestašica bakra gura svet u ono što je nazvao „železničkom olupinom“. Ako dođe do pritiska, rekao je izvršni direktor rudarstva, cene bakra bi mogle da porastu i do 10 puta.

Iako bakar već uživa stalnu potražnju u raznim kritičnim industrijama, potražnja za metalom je spremna da eksplodira u narednoj deceniji kako zemlje prelaze sa prljavih goriva i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na obnovljive izvore energije i električne automobile. Faktori poput neujednačenog oporavka nakon COVID-a na glavnom tržištu metala u Kini i visoke kamatne stope centralnih banaka mogu kratkoročno ograničiti potražnju za bakrom, ali Fridland smatra da metal uživa održivu potražnju na duži rok zbog dekarbonizacije, remilitarizacije nakon ruske invazije na Ukrajinu i potražnje iz Kine.

McKinsei procenjuje da će samo elektrifikacija povećati godišnju potražnju za bakrom na neverovatnih 36,6 miliona metričkih tona do kraja decenije. Ovo će staviti ogroman pritisak na rudare i može dovesti do velike krize ako ponuda ne bude u skladu sa rastućom potražnjom.

Dobavljači će morati da se pozabave pitanjima kao što su propadanje ruda, stroži društveni i ekološki standardi i povećanu nacionalizaciju resursa. Štaviše, moraće da privuku nove investicije u vreme kada investitori još uvek nisu shvatili važnost izgradnje ekosistema čiste energije iz temelja i retko ulažu u rudarske kompanije.

Trenutni dobavljači bakra kao što je Freeport-McMoRan Inc. su spremni da ostvare veliki profit kada dođe do krize u snabdevanju i cene počnu da rastu brzim tempom.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!