Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKineska rudarska kompanija otvorila je fabriku za preradu litijuma u ​​Zimbabveu

Kineska rudarska kompanija otvorila je fabriku za preradu litijuma u ​​Zimbabveu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska rudarska kompanija zvanično je otvorila u Zimbabveu fabriku za preradu litijuma vrednu 300 miliona dolara. Zimbabve ima jednu od najvećih svetskih rezervi metala , a potražnja raste na globalnom nivou zbog njegove upotrebe u baterijama za električne automobile.

Zimbabve ima najveće rezerve litijuma u ​​Africi i poslednjih godina privlači investitore iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije zainteresovane za baterije. Kina je i dalje dominantan igrač.

Fabrika koju je otvorio Prospect Lithium Zimbabve, ogranak kineske kompanije Zhejiang Huaiou Cobalt, ima kapacitet da preradi 4,5 miliona metričkih tona tvrdog litijuma u ​​koncentrat za izvoz, na godišnjem nivou, rekao je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva.

Supported by

Mnangagva je bio prisutan na zvaničnom otvaranju velike fabrike u Goromonziju, oko 80 kilometara od glavnog grada Zimbabvea, Hararea.

Litijum je mineral sadašnjosti i budućnosti… a dodatna vrednost će našu zemlju pozicionirati kao novog i konkurentnog igrača u globalnom lancu vrednosti litijuma“, rekao je Mnangagva. On je pozvao kompaniju da “pojača” stručnost koja bi pomogla Zimbabveu i drugim južnoafričkim zemljama da proizvode litijumske baterije i druge komponente na lokalnom nivou.

Litijum je ključna komponenta za baterije električnih vozila. Zimbabve je prošle godine zabranio izvoz sirove litijumske rude. Čineći to, pridružio se zemljama poput Indonezije i Čilea koje pokušavaju da maksimiziraju svoj profit na depozite litijuma, kobalta i nikla zahtevajući od rudara da lokalno investiraju u preradu pre izvoza.

Zamenik generalnog direktora Prospect Lithium Zimbabvea Trevor Barnard rekao je da kompanija ima za cilj da počne sa preradom 450.000 tona koncentrata svake godine. Koncentrat će se dalje prerađivati u litijum za baterije izvan Zimbabvea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!