Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKineska rudarska kompanija otvorila je fabriku za preradu litijuma u ​​Zimbabveu

Kineska rudarska kompanija otvorila je fabriku za preradu litijuma u ​​Zimbabveu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska rudarska kompanija zvanično je otvorila u Zimbabveu fabriku za preradu litijuma vrednu 300 miliona dolara. Zimbabve ima jednu od najvećih svetskih rezervi metala , a potražnja raste na globalnom nivou zbog njegove upotrebe u baterijama za električne automobile.

Zimbabve ima najveće rezerve litijuma u ​​Africi i poslednjih godina privlači investitore iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije zainteresovane za baterije. Kina je i dalje dominantan igrač.

Fabrika koju je otvorio Prospect Lithium Zimbabve, ogranak kineske kompanije Zhejiang Huaiou Cobalt, ima kapacitet da preradi 4,5 miliona metričkih tona tvrdog litijuma u ​​koncentrat za izvoz, na godišnjem nivou, rekao je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva.

Supported by

Mnangagva je bio prisutan na zvaničnom otvaranju velike fabrike u Goromonziju, oko 80 kilometara od glavnog grada Zimbabvea, Hararea.

Litijum je mineral sadašnjosti i budućnosti… a dodatna vrednost će našu zemlju pozicionirati kao novog i konkurentnog igrača u globalnom lancu vrednosti litijuma“, rekao je Mnangagva. On je pozvao kompaniju da “pojača” stručnost koja bi pomogla Zimbabveu i drugim južnoafričkim zemljama da proizvode litijumske baterije i druge komponente na lokalnom nivou.

Litijum je ključna komponenta za baterije električnih vozila. Zimbabve je prošle godine zabranio izvoz sirove litijumske rude. Čineći to, pridružio se zemljama poput Indonezije i Čilea koje pokušavaju da maksimiziraju svoj profit na depozite litijuma, kobalta i nikla zahtevajući od rudara da lokalno investiraju u preradu pre izvoza.

Zamenik generalnog direktora Prospect Lithium Zimbabvea Trevor Barnard rekao je da kompanija ima za cilj da počne sa preradom 450.000 tona koncentrata svake godine. Koncentrat će se dalje prerađivati u litijum za baterije izvan Zimbabvea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...

Projekat Jadar se brže razvija u protekle tri nego prethodnih 15 godina, kažu iz Marš sa Drine

Pokret Marš sa Drine i advokatska kancelarija Đorđević su analizirali podatke o poslovanju ćerke-firme kompanije Rio Tinto u Srbiji. Postoji trend povećanja trošenja novca na Projekat Jadar. Zaključak je da se projekat Jadar u protekle tri godine razvija neuporedivo brže...
error: Content is protected !!