Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKazahstan postaje glavni snabdevač više od polovine kritičnih sirovina EU

Kazahstan postaje glavni snabdevač više od polovine kritičnih sirovina EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kazahstan proizvodi i prerađuje 19 vrsta esencijalnih sirovina uključenih na listu kritičnih sirovina Evropske unije (EU), izvestilo je Ministarstvo industrije i građevinarstva. Lista koju je EU ažurirala 2023. uključuje 34 kritične sirovine materijala.

Sirovine iz Kazahstana izvoze se i u Kinu, EU, Južnu Koreju, Veliku Britaniju, SAD i Rusiju.

„Kazahstanski proizvođači snabdevaju evropsko tržište metalnim i hemijskim proizvodima kao što su berilijum, tantal, titanijum, amonijum metavanadat i fosfor“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Supported by

Kazahstan je takođe među 10 najvećih svetskih proizvođača bakra. Kazahstan ima mogućnosti da uspostavi klaster za proizvodnju materijala za baterije, kao što su nikl, kobalt, mangan i litijum.

Retki metali i retki zemni metali se smatraju kritičnim vrstama sirovina koje traže vodeći sektori globalne privrede, neophodnim za prelazak na zelenu energiju, razvoj digitalnih tehnologija, odbranu, vazduhoplovstvo, medicinu i druge visokotehnološke oblasti.

Vlada je usvojila 28. decembra sveobuhvati plan razvoja industrije retkih zemnih metala za period 2024-2028.

Kako se navodi u dokumentu, glavni problemi domaće industrije retkih metala i retkih zemnih metala su nizak stepen geološke istraženosti, nizak stepen procene i komercijalne eksploatacije tehnogenih mineralnih formacija i nerazvijenost regulatornih okvira za industriju.

Ministarstvo je navelo da radi na planovima za narednih pet godina. Sve u svemu, 15 nalazišta retkih zemalja registrovanih u državi raspoređeno je u tri regiona Kazahstana: Turkistan, Kostanai i Mangistau. Podaci Nacionalne geološke službe takođe pokazuju da Kazahstan poseduje sirovinsku bazu retkih metala, uključujući volfram sa 2,2 miliona tona rezervi, molibden sa milion tona, litijum sa 75.600 tona, tantal sa 4.600 tona, niobijum sa 28.100 tona sa berilijumom 58.000 tona, između ostalih.

Kazahstanski ministar industrije i građevinarstva Kanat Šarlapajev predvodio je kazahstansku delegaciju na Nedelji sirovina u Briselu u novembru. Govoreći na panel sednici u Briselu, Šarlapajev je rekao da kritični materijali predstavljaju nacrt za novo poglavlje u saradnji Kazahstana i EU.

„Naša zemlja je pouzdan partner za EU, posebno doprinoseći njenoj energetskoj bezbednosti kroz snabdevanje naftom i sektoru nuklearne energije kroz snabdevanje uranijumom. Sada je Kazahstan spreman i posvećen da se integriše u lanac vrednosti kritičnih materijala.“, rekao je tada.

Izvor : The Astana Times

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!