Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoKanada pokreće istraživački fond od 40 miliona dolara za lance vrednosti kritičnih...

Kanada pokreće istraživački fond od 40 miliona dolara za lance vrednosti kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kanadska vlada želi da postane nulto neto nacija do 2050. godine i nastavlja da finansira nove tehnologije koje koriste kritične minerale s obzirom na njihovu upotrebu u zelenim, niskougljeničnim tehnologijama kao što su baterije i solarni paneli.

Ovog puta ulaže 40 miliona dolara za podršku razvoju tehnologije i pilot demonstracionih projekata koji razvijaju kritične lance vrednosti minerala.

Supported by

Ministar prirodnih resursa Jonathan Wilkinson predstavio je u utorak drugi poziv za podnošenje predloga za Program razvoja i demonstracije istraživanja kritičnih minerala (CMRDD).

Cilj je saradnja sa uspešnim aplikantima na promovisanju ekološki prihvatljivih i efikasnih metoda proizvodnje i prerade kritičnih minerala. Takođe ima za cilj da podstakne kontinuirano ulaganje u kritične lance vrednosti minerala, obezbeđujući njihovu održivost i dugoročni rast.

„Od istraživanja i ekstrakcije do napredne proizvodnje do prerade i reciklaže, ulažemo u celom lancu vrednosti“, rekao je Wilkinson u izjavi.

Pilot postrojenja i demonstracioni projekti koji pokazuju nivoe tehnološke spremnosti (TRL) od 6-8 ispunjavaju uslove za finansiranje do 5 miliona dolara po projektu. Ovi projekti imaju za cilj unapređenje tehnologija za proizvodnju esencijalnih kritičnih minerala, podržavajući ulazne sirovine potrebne za prioritetne lance vrednosti u Kanadi.

Prioritetni sektori uključuju čiste tehnologije, naprednu proizvodnju, informacione i komunikacione tehnologije i poluprovodnike.

Da bi se prijavili, zainteresovani mogu da podnesu svoje prijave putem interneta. Rok za predaju je 16 časova, po istočno-evropskom vremenu, 29. septembra 2023.

Kanada, sa svojim bogatim mineralnim resursima, spremna je da iskoristi rastuću globalnu potražnju za kritičnim mineralima, koji su neophodni za prelazak na niskougljeničnu, zelenu i digitalnu ekonomiju.

Najnovija runda finansiranja ima za cilj da se pozabave prazninama u lancu vrednosti kritičnih minerala premeštanjem projekata sa prekomercijalne faze na demonstraciju, usvajanje i integraciju u domaće i međunarodne lance vrednosti.

Oni će imati za cilj da poboljšaju ekonomičnost kapitala i poslovanja, omoguće efikasnu ekstrakciju iz nekonvencionalnih izvora, razviju inovativne metode prerade minerala i smanje potrošnju energije i emisije ugljenika. Oni će takođe promovisati optimizaciju resursa i smanjenje otpada kroz principe cirkularne ekonomije.

Kao deo prve kanadske strategije za kritične minerale, budžet za 2022. predložio je podršku u iznosu do 3,8 milijardi dolara tokom šest godina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!