Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKanada pokreće istraživački fond od 40 miliona dolara za lance vrednosti kritičnih...

Kanada pokreće istraživački fond od 40 miliona dolara za lance vrednosti kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kanadska vlada želi da postane nulto neto nacija do 2050. godine i nastavlja da finansira nove tehnologije koje koriste kritične minerale s obzirom na njihovu upotrebu u zelenim, niskougljeničnim tehnologijama kao što su baterije i solarni paneli.

Ovog puta ulaže 40 miliona dolara za podršku razvoju tehnologije i pilot demonstracionih projekata koji razvijaju kritične lance vrednosti minerala.

Supported by

Ministar prirodnih resursa Jonathan Wilkinson predstavio je u utorak drugi poziv za podnošenje predloga za Program razvoja i demonstracije istraživanja kritičnih minerala (CMRDD).

Cilj je saradnja sa uspešnim aplikantima na promovisanju ekološki prihvatljivih i efikasnih metoda proizvodnje i prerade kritičnih minerala. Takođe ima za cilj da podstakne kontinuirano ulaganje u kritične lance vrednosti minerala, obezbeđujući njihovu održivost i dugoročni rast.

„Od istraživanja i ekstrakcije do napredne proizvodnje do prerade i reciklaže, ulažemo u celom lancu vrednosti“, rekao je Wilkinson u izjavi.

Pilot postrojenja i demonstracioni projekti koji pokazuju nivoe tehnološke spremnosti (TRL) od 6-8 ispunjavaju uslove za finansiranje do 5 miliona dolara po projektu. Ovi projekti imaju za cilj unapređenje tehnologija za proizvodnju esencijalnih kritičnih minerala, podržavajući ulazne sirovine potrebne za prioritetne lance vrednosti u Kanadi.

Prioritetni sektori uključuju čiste tehnologije, naprednu proizvodnju, informacione i komunikacione tehnologije i poluprovodnike.

Da bi se prijavili, zainteresovani mogu da podnesu svoje prijave putem interneta. Rok za predaju je 16 časova, po istočno-evropskom vremenu, 29. septembra 2023.

Kanada, sa svojim bogatim mineralnim resursima, spremna je da iskoristi rastuću globalnu potražnju za kritičnim mineralima, koji su neophodni za prelazak na niskougljeničnu, zelenu i digitalnu ekonomiju.

Najnovija runda finansiranja ima za cilj da se pozabave prazninama u lancu vrednosti kritičnih minerala premeštanjem projekata sa prekomercijalne faze na demonstraciju, usvajanje i integraciju u domaće i međunarodne lance vrednosti.

Oni će imati za cilj da poboljšaju ekonomičnost kapitala i poslovanja, omoguće efikasnu ekstrakciju iz nekonvencionalnih izvora, razviju inovativne metode prerade minerala i smanje potrošnju energije i emisije ugljenika. Oni će takođe promovisati optimizaciju resursa i smanjenje otpada kroz principe cirkularne ekonomije.

Kao deo prve kanadske strategije za kritične minerale, budžet za 2022. predložio je podršku u iznosu do 3,8 milijardi dolara tokom šest godina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!