Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEBRD ulaže u European Metals Holdings

EBRD ulaže u European Metals Holdings

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preuzima manjinski udeo u European Metals Holdings Ltd (EMH), kompaniji koja kotira na ASKS i AIM, fokusiranoj na razvoj svog litijum-kalajnog ležišta u Češkoj.

Banka ulaže 6 miliona evra u obične akcije kao deo privatnog plasmana od strane European Metals Holdings.

Supported by

Investiciju Banke će EMH koristiti za napredak svog projekta rudarstva litijuma u Češkoj. Kompanija poseduje 49 odsto nalazišta Činovec, najvećeg nalazišta litijuma u tvrdoj steni u Evropi i jednog od najvećih nerazvijenih resursa kalaja u svetu. Investicijom će se finansirati završetak predrazvojnih radova i studija za pomeranje lokacije ka punoj proizvodnji.

Kada bude završen, projekat će proizvoditi litijum za baterije i nusproizvode poput kalaja i volframa. Litijum je strateška sirovina koja se koristi u proizvodnji baterija i rešenja za skladištenje energije i veoma je tražen od strane proizvođača baterija za električna vozila. Kako svet nastavlja da se kreće ka širem usvajanju električnih vozila, očekuje se da će potražnja značajno porasti u narednoj deceniji. Evropska proizvodna lokacija koja dobro funkcioniše će smanjiti oslanjanje tržišta Evropske unije na međunarodne dobavljače za ovu kritičnu sirovinu i podržaće energetsku bezbednost Evrope.

Projekat ima za cilj postizanje niskog intenziteta ugljenika u poređenju sa drugim izvorima litijuma. Svi objekti i operacije na lokaciji će morati da budu u skladu sa EBRD-ovim zahtevima za rad u skladu sa ekološkom i socijalnom politikom Banke.

EBRD je nastavila ulaganja u Češku 2021. godine, nakon što su češke vlasti odobrile zahtev za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa. Transakcije kapitala i investicije koje podržavaju tranziciju zelene energije su dva prioriteta za ponovno angažovanje Banke u zemlji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!