Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIonic Rare Earths Limited pozdravlja napredak EU Zakona o kritičnim mineralima

Ionic Rare Earths Limited pozdravlja napredak EU Zakona o kritičnim mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Odbor Ionic Rare Earths Limited pozdravio je dogovor Evropskog parlamenta i grupe vlada EU oko zajedničkog teksta za Zakon o kritičnim sirovinama radi podsticanja recikliranja retkih magneta, sada klasifikovanih kao strateške sirovine.

Generalni direktor Ionic Rare Earths Tim Harrison rekao je da postrojenje Ionic Technologies u Belfastu, u Velikoj Britaniji, napreduje u razgovorima sa proizvođačima magneta o recikliranju strugotina (metala i otpada za proizvodnju magneta). Istražuju se mogućnosti za pristup stabilnim zalihama magneta za recikliranje iz izvora kao što su turbine na kraju životnog veka iz vetroelektrana na mreži i komponente iz polovnih električnih vozila.

„Naša tehnologija za reciklažu magneta pomoći će EU da ispuni ove ciljeve kako bi razvila domaće, bezbedne i održive lance snabdevanja za rešavanje strateškog snabdevanja i suverene bezbednosti“, rekao je Harison.

Supported by

Odluka EU podiže standard za reciklažu kritičnih sirovina sa 15 odsto na najmanje 25 odsto godišnje potrošnje sirovina do 2030. godine.

„U Belfastu koristimo našu tehnologiju kojom ćemo da ubrzamo naše rudarenje, rafinaciju i reciklažu magneta i teških retkih zemalja koje su ključne za energetsku tranziciju, naprednu proizvodnju i odbranu“, rekao je on.

U saopštenju za medije Evropske unije se navodi:

„Zakon o kritičnim sirovinama ima za cilj da učini EU konkurentnijom i suverenijom. Cilj mu je da smanji birokratiju, promoviše inovacije duž celog lanca vrednosti, podrži mala i srednja preduzeća , podstakne istraživanje i razvoj alternativnih materijala, ekološki prihvatljivije rudarstvo i proizvodne metode.

Zakonodavstvo će uspostaviti ekonomske podsticaje i stabilniji i sigurniji poslovni okvir za implementaciju projekata rudarstva i reciklaže, sa bržim i jednostavnijim procedurama autorizacije.”

Kao sledeći korak u ovom zakonodavnom procesu, neformalni sporazum moraju da odobre i Evropski parlament i Savet da bi postao zakon. Biće stavljen na glasanje u odboru za industriju, istraživanje i energetiku 7. decembra 2023.

Postrojenje u Belfastu  ima mogućnost da ispuni kriterijume EU zasnovane na Vindzorskom okviru, obezbeđujući pristup tržištu širom EU i UK i pruža mogućnost kompaniji da istraži komercijalizaciju tehnologije kako u Belfastu tako i širom Evrope.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!