Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoJapan gradi lanac snabdevanja mineralima za EV baterije u Africi

Japan gradi lanac snabdevanja mineralima za EV baterije u Africi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Japanska vlada planira da sarađuje sa tri afričke zemlje na razvoju lanaca snabdevanja kobaltom i drugim mineralima koji su ključni za pravljenje baterija za električna vozila.
Tokio će se udružiti sa Zambijom, Demokratskom Republikom Kongo i Namibijom kako bi proširili zajednička istraživanja u svakoj zemlji. Projekti bi trebali početi u toku godine.
Japan nastoji da diverzifikuje svoje izvore kritičnih minerala, uključujući litijum, kako bi poboljšao ekonomsku sigurnost i suprotstavio se rastućim kineskim investicijama u afričke zemlje.
Japanska organizacija za metale i energetsku bezbednost, državni istraživač resursa poznat kao JOGMEC, namerava uskoro da potpiše memorandum o razumevanju sa Zambijom. JOGMEC će takođe finalizovati planove rada sa Kongom i Namibijom na osnovu preliminarnih sporazuma koji su već postignuti sa dve zemlje.
Yasutoshi Nishimura, japanski ministar za ekonomiju, trgovinu i industriju, rekao je u utorak da će posetiti ove tri zemlje, zajedno sa Angolom i Madagaskarom, tokom svoje osmodnevne turneje po Africi koja će se završiti 13. avgusta. Potpisivanje memoranduma o razumevanju a ostali dogovori će se poklopiti sa planom puta.
Iako je JOGMEC aktivan u Zambiji, Kongu i Namibiji, nijedna japanska kompanija iz privatnog sektora nije ušla ni u jednu od tih zemalja da bi razvila rudarske projekte za kritične minerale zbog različitih rizika i velike količine potrebnog kapitala. Smatra se da vladini napori da se razviju resursi pomažu privlačenju privatnih investicija.
Japan i Zambija će početi da istražuju celu afričku zemlju, proširujući obim pretrage sa kobalta i bakra na nikl. Preko JOGMEC-a, Japan će obezbediti tehnologiju daljinskog otkrivanja za identifikaciju potencijalnih rudarskih lokacija pomoću satelitskih snimaka.
Tokio će održati konferenciju sa privatnim preduzećima o investicijama u rudarstvo.
Očekuje se da će prisustvovati japanske kompanije kao što su Nissan Motor i trgovačka kuća Hanva.
U Kongu, bakar i litijum će biti mete proširenih istraživanja. Centar za daljinsko
otkrivanje gradi se u zemlji uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju.
JOGMEC će biti među onima koji će pomoći u obuci ljudi na lokalnom nivou u
tehnologiji.
Za Namibiju, Japan će pristati na plan rada sa Epangelom, namibijskom državnom rudarskom kompanijom, koja želi da ojača lanac snabdevanja za retke zemlje i druge minerale.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!