Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoJačanje lanaca snabdevanja kroz EU Zakon o kritičnim sirovinama

Jačanje lanaca snabdevanja kroz EU Zakon o kritičnim sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Donošenje Zakona o kritičnim sirovinama (CRMA) od strane Evropske unije predstavlja značajnu prekretnicu u jačanju lanaca snabdevanja kritičnim sirovinama. Međutim, prema nedavnom izveštaju Adamas Intelligence-a, na vidiku su izazovi.

Komisija EU je zvanično predstavila predlog CRMA u martu 2023. godine, kao deo industrijskog plana Zelenog dogovora za nultu emisiju. Nakon toga, Evropski parlament ga je usvojio u decembru iste godine. U martu 2024. godine Savet EU je dao saglasnost, a u maju je akt ratifikovan kao zakon.

CRMA ima za cilj jačanje domaćih lanaca snabdevanja uz podsticanje ekonomske i ekološke održivosti u regionu. On identifikuje 34 kritične sirovine, od kojih je 16 označeno kao strateške. Posebno, retki zemni elementi i litijum, vitalni za prelazak na elektromobilnost i proizvodnju obnovljive energije, spadaju među ove strateške materijale.

Supported by

Ovi materijali su ključni za obezbeđivanje ekonomskog uspeha i konkurentnosti domaćih proizvođača, koji se oslanjaju na održivo snabdevanje pretežno uvozom, kako je navedeno u izveštaju. CRMA nalaže državama članicama EU da uspostave nacionalne programe istraživanja minerala za kritične sirovine, potencijalno značajno podstaknuvši aktivnosti istraživanja i razvoja na kontinentu.

Štaviše, Komisija EU ima zadatak da projektuje očekivanu godišnju potrošnju svakog od 34 CRM-a za 2030., 2040. i 2050. godinu, sa početnim projekcijama predviđenim u roku od 18 meseci od primene zakona.

Uprkos svojim plemenitim namerama, CRMA se suočava sa izazovima, posebno u pogledu rizika u lancu snabdevanja. Analitičari Adamasa naglašavaju potrebu da EU ublaži rizike povezane sa strateškim zavisnostima kako bi poboljšala ekonomsku otpornost. Zakon predviđa da se deo godišnje potrošnje EU mora nabaviti, preraditi i reciklirati do 2030. godine. Pored toga, EU ne može da nabavlja više od 65% bilo koje strateške sirovine od samo jedne nacije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da će litijum i retke zemalje uskoro premašiti naftu i gas po značaju. Međutim, dok EU poseduje adekvatne mineralne resurse da ispuni CRMA ciljeve za retke zemljane elemente i litijum, političke i društvene prepreke, zajedno sa samozadovoljstvom nekih krajnjih korisnika, ometaju neophodna ulaganja i razvoj.

Na primer, litijumski projekat Wolfsberg u Austriji bi uskoro trebalo da postane jedini proizvođač litijuma za baterije u EU do 2027. godine, u vlasništvu kompanije Critical Metals. Uprkos proizvodnji litijuma u ​​EU u Portugaliji, poduhvati poput predloženog rudnika litijuma u ​​Srbiji su se suočili sa neuspesima zbog ekoloških pitanja.

Adamas Intelligence takođe naglašava nesrazmeran fokus na sirovine koje se koriste u proizvodnji trajnih magneta retkih zemalja. Bez ubrzanih napora vlade i industrije, EU bi se mogla boriti da ispuni ciljeve za ekstrakciju i preradu retkih zemalja do 2030. godine, što predstavlja značajan izazov.

Štaviše, racionalizacija procesa izdavanja dozvola i olakšavanje sporazuma o otkupu, kako je istakla Komisija, možda neće biti dovoljni usred konkurentnih subvencija koje nude drugi regioni. Pored toga, visoki troškovi energije i birokratska sporost predstavljaju dodatne izazove za konkurentnost EU u ovoj areni.

Ukratko, dok CRMA obećava jačanje lanaca snabdevanja kritičnim sirovinama, navigacija u budućim izazovima će zahtevati usklađene napore kreatora politike, zainteresovanih strana u industriji i javnosti kako bi se osigurao njegov uspeh.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!