Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIzazovi i rešenja za snabdevanje Nemačke retkim zemnim metalima

Izazovi i rešenja za snabdevanje Nemačke retkim zemnim metalima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Minerali i metali poput litijuma i bakra su ključni, ali retke zemlje kao što su skandijum, cerijum, prometijum, terbijum i tulijum su podjednako neophodne. Iako retke zemlje nisu tako retke kao što im ime govori — sa tulijumom koji je još češći od zlata — njihova ekonomska održivost za rudarenje zavisi od pronalaženja značajnih ležišta.

Nedavna studija IW Consult-a na Nemačkom ekonomskom institutu i ​​Fraunhofer Sistems and Innovation Research (ISI) ispitala je oslanjanje Nemačke na uvoz retkih zemalja, bakra i litijuma kako bi se procenio njihov značaj za ekonomiju. Nalazi otkrivaju valiki uticaj, pri čemu je skoro trećina vrednosti nemačkog proizvodnog sektora vezana za bakar, desetina na robu koja sadrži litijum, a preko petine na retke zemlje.

Izveštaj naglašava tržišnu dominaciju nekoliko dobavljača, prvenstveno Kine, koja drži najveća nalazišta retkih zemalja. Uprkos nalazištima u drugim zemljama poput Grenlanda, Kanade i Švedske, Kina ostaje primarni izvor.

Supported by

Oslanjanje Nemačke na Kinu za retke zemlje je značajnije od njene zavisnosti od ruskog gasa, što predstavlja znatnu ranjivost zbog kineske kontrole nad istraživanjem i preradom. Ova zavisnost je pogoršana kineskom kontrolom izvoza retkih zemnih minerala i geopolitičkim tenzijama koje utiču na trgovinu.

Da bi poboljšali sigurnost retkih zemalja, stručnjaci zagovaraju reviziju čitavog lanca snabdevanja, diverzifikaciju zemalja dobavljača, jačanje domaće proizvodnje i jačanje napora za reciklažu. Neuspeh u rešavanju ovih izazova mogao bi da ugrozi nemačku industrijsku ekonomiju, ometa njene klimatske ambicije i ugrozi industrijsku proizvodnju i mogućnosti zapošljavanja.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!