Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSnabdevanje sirovinama i regulatorni izazovi u evropskom rudarskom sektoru

Snabdevanje sirovinama i regulatorni izazovi u evropskom rudarskom sektoru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nedavno je EU finalizirala svoju strategiju za smanjenje zavisnosti Evrope od uvoza minerala tako što je identifikovala kritične sirovine za prioritetno domaće rudarstvo i reciklažu. Sada kada je ovaj zakon na snazi, fokus se pomera na stimulisanje tržišta minerala u Evropi kako za nabavku tako i za upotrebu proizvoda.

Dok je ubrzanje procedura za izdavanje dozvola za navedene materijale navedeno u Zakonu o kritičnim sirovinama, osiguravanje dugoročnog poverenja investitora i regulatorne predvidljivosti ostaje izazov.

Kako se diskusije budu odvijale u narednom zakonodavnom mandatu EU, ravnoteža između zaštite životne sredine i promovisanja konkurentnosti industrije biće od najvećeg značaja.

Supported by

Industrija minerala se dugo zalagala za promenu evropskog pristupa proceni rizika po životnu sredinu i zdravlje, izražavajući zabrinutost zbog preovlađujuće upotrebe „procena zasnovanih na opasnosti“.

Dok su procene zasnovane na opasnostima u skladu sa principom predostrožnosti EU, koji daje prednost bezbednosti u odsustvu ubedljivih dokaza o šteti, one mogu da ometaju inovacije i ekonomski rast budući da su previše konzervativne.

Nasuprot tome, procene zasnovane na riziku nude razumevanje stvarnih rizika, uzimajući u obzir puteve izloženosti, mere ublažavanja i društvene koristi. Međutim, tačna procena rizika prema ovom pristupu može biti izazovna zbog ograničenja podataka i komunikacijskih prepreka.

Nevladine organizacije koje se bave životnom sredinom podržavaju princip predostrožnosti, tvrdeći da svako opuštanje rizikuje deregulaciju na štetu životne sredine i javnog zdravlja. Oni tvrde da je zabrinutost industrije oko principa predostrožnosti neosnovana i zalažu se za „generički pristup riziku“.

Tekuća debata o procenama zasnovanim na opasnosti i riziku odražava šire tenzije između evropskih ciljeva bezbednosti resursa i regulatornih principa. Dok se Evropa kreće ovim putem, pronalaženje sredine koja osigurava zaštitu životne sredine i konkurentnost industrije biće imperativ.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!