Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIskopavanje retkih zemalja na Grenlandu će početi 2024

Iskopavanje retkih zemalja na Grenlandu će početi 2024

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Tanbreez Mining želi da kopa retke zemlje na Grenlandu od 2024. godine.

Snabdevanjem ovih bitnih elemenata za električne motore trenutno dominira Kina, a projekat rudarstva Grenlanda ima za cilj da od sledeće godine više snabdeva evropske potrebe.

Nemački poslovni časopis Wirtschaftswoche izvestio je da industrije Severne Amerike i Evrope više neće zavisiti od azijskih dobavljača retkih zemalja kada se sledeće godine uspostave rudnik i odgovarajuće rafinerije u SAD i Evropi.

Supported by

„Samo Tanbreez drži više od polovine svetskih rezervi retkih zemalja“, rekao je za nemački časopis Greg Barnes, geolog i privatni vlasnik Tanbreez Mininga. Planirani rudnik obećava oko 19 miliona tona oksida retkih zemalja. Barnes je otkrio da trideset posto ove količine čine izuzetno tražene teške retke zemlje. „Možemo da počnemo proizvodnju već sledeće godine“, rekao je on. Zamenik ministra rudarstva Grenlanda, Jørgen Hammeken-Holm, potvrdio je za magazin da je dozvola za rudarstvo izdata.

Za početak rudarenja potrebna je fabrika sposobna da rastvara retke zemlje iz eudijalitne stene, koja trenutno postoji samo u Rusiji i Kini. Barns je rekao za Wirtschaftswoche da će odgovarajuća fabrika biti izgrađena u SAD u narednih nekoliko meseci i da postoje planovi za proizvodni pogon u Evropi. Za sada još nije otkrivena moguća lokacija za evropsku rafineriju. Barns je za magazin objasnio da bi postrojenje za ekstrakciju retkih zemalja koštalo „samo oko 40 miliona dolara“, dok je uporediva fabrika u Kini koštala više od četiri puta više od pre otprilike deceniju.

Prema navodima kompanije, rudnik se nalazi na jugu Grenlanda u okrugu za uzgoj ovaca. Glavne retke zemlje prisutne na lokaciji u Tanbreezu su cerijum (35,27 odsto), lantan (18,01 odsto) i itrijum (16,63 odsto).

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!