Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIskopavanje retkih zemalja na Grenlandu će početi 2024

Iskopavanje retkih zemalja na Grenlandu će početi 2024

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Tanbreez Mining želi da kopa retke zemlje na Grenlandu od 2024. godine.

Snabdevanjem ovih bitnih elemenata za električne motore trenutno dominira Kina, a projekat rudarstva Grenlanda ima za cilj da od sledeće godine više snabdeva evropske potrebe.

Nemački poslovni časopis Wirtschaftswoche izvestio je da industrije Severne Amerike i Evrope više neće zavisiti od azijskih dobavljača retkih zemalja kada se sledeće godine uspostave rudnik i odgovarajuće rafinerije u SAD i Evropi.

Supported by

„Samo Tanbreez drži više od polovine svetskih rezervi retkih zemalja“, rekao je za nemački časopis Greg Barnes, geolog i privatni vlasnik Tanbreez Mininga. Planirani rudnik obećava oko 19 miliona tona oksida retkih zemalja. Barnes je otkrio da trideset posto ove količine čine izuzetno tražene teške retke zemlje. „Možemo da počnemo proizvodnju već sledeće godine“, rekao je on. Zamenik ministra rudarstva Grenlanda, Jørgen Hammeken-Holm, potvrdio je za magazin da je dozvola za rudarstvo izdata.

Za početak rudarenja potrebna je fabrika sposobna da rastvara retke zemlje iz eudijalitne stene, koja trenutno postoji samo u Rusiji i Kini. Barns je rekao za Wirtschaftswoche da će odgovarajuća fabrika biti izgrađena u SAD u narednih nekoliko meseci i da postoje planovi za proizvodni pogon u Evropi. Za sada još nije otkrivena moguća lokacija za evropsku rafineriju. Barns je za magazin objasnio da bi postrojenje za ekstrakciju retkih zemalja koštalo „samo oko 40 miliona dolara“, dok je uporediva fabrika u Kini koštala više od četiri puta više od pre otprilike deceniju.

Prema navodima kompanije, rudnik se nalazi na jugu Grenlanda u okrugu za uzgoj ovaca. Glavne retke zemlje prisutne na lokaciji u Tanbreezu su cerijum (35,27 odsto), lantan (18,01 odsto) i itrijum (16,63 odsto).

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!