Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIskopana ruda nikad ranije zabeležena i u njoj element koji zovu metal...

Iskopana ruda nikad ranije zabeležena i u njoj element koji zovu metal budućnosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na severu Kine u jednom ležištu otkrivena je jedinstvena ruda za koju se sumnja da u njoj leži budućnost. Evo i zašto.

Naučnici su otkrili rudu koja nikada pre nije dokumentovana i dali joj ime niobobaotit, ali tu nije kraj jer se ispostavilo da ona ima elemente kao što su: niobijum (Nb), barijum (Ba), titanijum (Ti), gvožđe (Fe) i hlor (Cl), od kojih je prvi izuzetno tražen zbog svoje superprovodljivosti.

Do otkrića je došlo u rudniku Bajan Obo u Bautou, na severu Kine. Da stvar bude interesantnija ovo je 17. nova ruda otkrivena u spomenutom ležištu i jedna od 150 u regionu. Braonkasto-crne je boje, ali ono što je izdvaja jeste niobijum – metal svetlosive boje, koji se dosta koristi u proizvodnji čelika, ali i drugih legura, a može se naći i u akceleratorima čestica i drugoj opremi potrebnoj za rad naučnika.

Supported by

Kako je Kina do sada uvozila 95 posto ovog retkog elementa, smatra se da bi ovo otkriće moglo da zadovolji sve njene potrebe i da dovede do prestanka uvoza iz Brazila koji je najveći izvor – generalno retkih metala, dok se Kanada nalazi na drugom mestu.

S druge strane, naučnici ističu da bi ovo otkriće moglo da bude značajno i da će potražnja za niobijumom u budućnosti sigurno biti uvećana, jer se radi na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija, prenela je „Nacionalna geografija“.

One mogu smanjiti rizik od požara, ali se i pune daleko brže od litijumskih i traju duže. Najnovija istraživanja pokazuju da niobijum-grafenske baterije mogu da traju i do 30 godina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!