Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIskopana ruda nikad ranije zabeležena i u njoj element koji zovu metal...

Iskopana ruda nikad ranije zabeležena i u njoj element koji zovu metal budućnosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na severu Kine u jednom ležištu otkrivena je jedinstvena ruda za koju se sumnja da u njoj leži budućnost. Evo i zašto.

Naučnici su otkrili rudu koja nikada pre nije dokumentovana i dali joj ime niobobaotit, ali tu nije kraj jer se ispostavilo da ona ima elemente kao što su: niobijum (Nb), barijum (Ba), titanijum (Ti), gvožđe (Fe) i hlor (Cl), od kojih je prvi izuzetno tražen zbog svoje superprovodljivosti.

Do otkrića je došlo u rudniku Bajan Obo u Bautou, na severu Kine. Da stvar bude interesantnija ovo je 17. nova ruda otkrivena u spomenutom ležištu i jedna od 150 u regionu. Braonkasto-crne je boje, ali ono što je izdvaja jeste niobijum – metal svetlosive boje, koji se dosta koristi u proizvodnji čelika, ali i drugih legura, a može se naći i u akceleratorima čestica i drugoj opremi potrebnoj za rad naučnika.

Supported by

Kako je Kina do sada uvozila 95 posto ovog retkog elementa, smatra se da bi ovo otkriće moglo da zadovolji sve njene potrebe i da dovede do prestanka uvoza iz Brazila koji je najveći izvor – generalno retkih metala, dok se Kanada nalazi na drugom mestu.

S druge strane, naučnici ističu da bi ovo otkriće moglo da bude značajno i da će potražnja za niobijumom u budućnosti sigurno biti uvećana, jer se radi na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija, prenela je „Nacionalna geografija“.

One mogu smanjiti rizik od požara, ali se i pune daleko brže od litijumskih i traju duže. Najnovija istraživanja pokazuju da niobijum-grafenske baterije mogu da traju i do 30 godina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Uloga Irske u EU strategiji za kritične sirovine dobija na značaju

Novi zakon Evropske unije o kritičnim sirovinama (CRMA) ima za cilj da obezbedi stabilno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama (CRM) unutar EU. Ova inicijativa je ključna s obzirom na veliku zavisnost EU od CRM-a iz spoljnih izvora, često iz...
error: Content is protected !!