Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoInvesticije u rudarstvo ublažavaju nestašicu ključnih minerala

Investicije u rudarstvo ublažavaju nestašicu ključnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Manje je verovatno da će manjak metala za baterije i drugih minerala zaustaviti zelenu tranziciju

Investicije su skočile za 50 odsto u protekle dve godine, uglavnom vođene litijumskim projektima

Supported by

Čini se da je manje verovatno da će nedostatak metala za baterije i drugih kritičnih minerala zaustaviti tranziciju ka ekonomiji sa niskim sadržajem ugljenika, navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA) u novom izveštaju koji prati porast investicija u rudarski sektor.

Investicije u industriju su skočile za 50 odsto u protekle dve godine, uglavnom vođene povećanjem litijumskih projekata, a niz novonajavljenih projekata ukazuje da snabdevanje sustiže očekivani bum potražnje do kraja decenije, navodi agencija u izveštaju objavljenom u utorak.

Pre dve godine, agencija je upozorila da je rastuća potražnja za kritičnim mineralima tokom energetske tranzicije rizikuje stvaranje ogromne nestašice kritičnih sirovina poput litijuma, kobalta, bakra i nikla. Bilo je sličnih upozorenja od banaka, konsultantskih kuća, trgovačkih kuća i samih rudara, ali IEA sada kaže da rast potrošnje na nove rudarske projekte pomaže da se zatvori dugoročni jaz između ponude i potražnje.

“Sagledavamo situaciju nakon podizanja alarma i mislimo da su vlade i kompanije odgovorile na ovu prilično izazovnu situaciju”, rekao je Fatih Birol, šef IEA u intervjuu. “Svi znamo da se rudarski projekti često suočavaju sa kašnjenjima – postoje problemi sa dozvolama i prekoračenje troškova – ali slika sa tačke gledišta ulaganja je prilično ohrabrujuća.”

Iako je daleko od sigurnog da će svi najavljeni projekti u planu biti dostupni na tržištu, nedavne investicije pokazuju da tržišta kapitala rade svoj posao u stimulisanju ponude, rekao je Birol. Ako svi uspeju da uđu u proizvodnju, to bi bilo dovoljno da zadovolje skoro 75 odsto zaliha potrebnih za ispunjavanje svetskih neto-nultih zahteva 2030. godine, rekao je on. To je više u odnosu na oko 50 odsto u njegovom izveštaju za 2021.

Nedostaci bakra

Iako je izveštaj dobra vest za klimu i proizvođače automobila koji su se prošle godine suočili sa rastućim cenama metala za baterije, IEA je takođe rekla da su politički napori da se diverzifikuju globalne isporuke do sada bili neefikasni. U slučaju prerade nekih sirovina, snabdevanje je postalo geografski koncentrisanije. Na primer, 90 odsto novih projekata prerade nikla koje prati IEA nalazi se u Indoneziji.

Ulaganje u rudarstvo takođe nije ravnomerno raspoređeno, a bakar bi se i dalje mogao suočiti sa nestašicom, osim ako se potrošnja ne poveća, rekao je on. Iako je tržište bakra mnogo veće od tržišta litijuma, nikla i kobalta, njegova široka primena u sektorima obnovljive energije i električnih vozila izazvala je nekoliko sličnih upozorenja poslednjih meseci. Uprkos tome, Citigroup je rekao da se metal pojavljuje kao omiljeni način investitora da se klade na energetsku tranziciju, tendenciju koja će podstaći mogućnosti prikupljanja sredstava za rudare bakra.

“Vidimo da postoji sve veća potreba za bakrom jer potražnja veoma snažno raste”, rekao je Birol. “Srednjoročno gledano, ravnoteža ponude i potražnje bakra može biti prilično izazovna.”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Marš sa Drine: Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta „Jadar“

Kompanija „Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat „Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve...

Lokalizacija proizvodnje litijumskih baterija u Evropi i upravljanje geopolitičkim izazovima

Evropski proizvođači litijumskih baterija intenziviraju napore da lokalizuju proizvodnju, usklade se sa ciljevima EU i zaštite svoje lance snabdevanja od geopolitičkih turbulencija. Proizvodnja gotovih baterija predstavlja kamen temeljac za evropsku automobilsku industriju. Smatra se da će tokom naredne decenije biti...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
error: Content is protected !!