Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBakar prednjači u odnosu na litijum i nikl na tržištu kritičnih minerala

Bakar prednjači u odnosu na litijum i nikl na tržištu kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tržište kritičnih minerala koji se koriste za energetsku tranziciju dostiglo je 320 milijardi dolara prošle godine, prema izveštaju o pregledu ovog tržišta koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.

Bakar je prednjačio sa 200 miliona dolara investicija, a slede litijum sa 40 miliona dolara i nikl sa 60 miliona dolara, prenosi Anadolu Agency.

Supported by

Tržište minerala za pogon električnih vozila, vetroturbina, solarnih panela i drugih tehnologija koje su ključne za tranziciju čiste energije udvostručilo se u poslednjih pet godina, prema podacima IEA.

Izveštaj, objavljen sa novim istraživačem podataka na mreži, pokazuje da rekordni rast tehnologija čiste energije pokreće ogromnu potražnju za mineralima kao što su litijum, kobalt, nikl i bakar.

Od 2017. do 2022. godine ukupna potražnja za litijumom se utrostručila, dok je potražnja za kobaltom porasla za 70 odsto, a niklom za 40 procenata.

Iako su investicije u razvoj kritičnih minerala prošle godine porasle za 30 odsto, premašivši 40 milijardi dolara, IEA je otkrila da je potrebno više investicija da bi se zadovoljila potražnja do 2030. godine.

Među brojnim mineralima, najveći rast investicija zabeležio je litijum, sa rastom od 50 odsto, a zatim slede bakar i nikl.

Ključni minerali su važni za svet kako bi ispunio svoje energetske i klimatske ciljeve u trenutku kada održive energetske tranzicije postaju sve važnije na globalnom nivou, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Međutim, iako se potražnja i investicije povećavaju, diversifikacija ponude kritičnih minerala ostaje razlog za zabrinutost. Uprkos napretku u protekle tri godine, Kina i dalje prednjači u snabdevanju kritičnim mineralima.

Prema najavljenim političkim scenarijima IEA, u skladu sa scenarijem koji obuhvata projektovani tempo tranzicije čiste energije, predviđa se da će se potražnja za kritičnim mineralima više nego udvostručiti do 2030. i povećati 3,5 puta do 2050. godine, prenosi biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Marš sa Drine: Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta „Jadar“

Kompanija „Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat „Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve...

Lokalizacija proizvodnje litijumskih baterija u Evropi i upravljanje geopolitičkim izazovima

Evropski proizvođači litijumskih baterija intenziviraju napore da lokalizuju proizvodnju, usklade se sa ciljevima EU i zaštite svoje lance snabdevanja od geopolitičkih turbulencija. Proizvodnja gotovih baterija predstavlja kamen temeljac za evropsku automobilsku industriju. Smatra se da će tokom naredne decenije biti...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
error: Content is protected !!