Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBakar prednjači u odnosu na litijum i nikl na tržištu kritičnih minerala

Bakar prednjači u odnosu na litijum i nikl na tržištu kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tržište kritičnih minerala koji se koriste za energetsku tranziciju dostiglo je 320 milijardi dolara prošle godine, prema izveštaju o pregledu ovog tržišta koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.

Bakar je prednjačio sa 200 miliona dolara investicija, a slede litijum sa 40 miliona dolara i nikl sa 60 miliona dolara, prenosi Anadolu Agency.

Supported by

Tržište minerala za pogon električnih vozila, vetroturbina, solarnih panela i drugih tehnologija koje su ključne za tranziciju čiste energije udvostručilo se u poslednjih pet godina, prema podacima IEA.

Izveštaj, objavljen sa novim istraživačem podataka na mreži, pokazuje da rekordni rast tehnologija čiste energije pokreće ogromnu potražnju za mineralima kao što su litijum, kobalt, nikl i bakar.

Od 2017. do 2022. godine ukupna potražnja za litijumom se utrostručila, dok je potražnja za kobaltom porasla za 70 odsto, a niklom za 40 procenata.

Iako su investicije u razvoj kritičnih minerala prošle godine porasle za 30 odsto, premašivši 40 milijardi dolara, IEA je otkrila da je potrebno više investicija da bi se zadovoljila potražnja do 2030. godine.

Među brojnim mineralima, najveći rast investicija zabeležio je litijum, sa rastom od 50 odsto, a zatim slede bakar i nikl.

Ključni minerali su važni za svet kako bi ispunio svoje energetske i klimatske ciljeve u trenutku kada održive energetske tranzicije postaju sve važnije na globalnom nivou, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Međutim, iako se potražnja i investicije povećavaju, diversifikacija ponude kritičnih minerala ostaje razlog za zabrinutost. Uprkos napretku u protekle tri godine, Kina i dalje prednjači u snabdevanju kritičnim mineralima.

Prema najavljenim političkim scenarijima IEA, u skladu sa scenarijem koji obuhvata projektovani tempo tranzicije čiste energije, predviđa se da će se potražnja za kritičnim mineralima više nego udvostručiti do 2030. i povećati 3,5 puta do 2050. godine, prenosi biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...

Iskopavanje litijuma: Borba za imovinu, ekološka bomba ili žrtve energetske tranzicije?

Informacije o geološkim istraživanjima litijuma na području Lopara pojavile su se 2020. godine. Cijeli proces je bio zavijen u veo tajne. Posljednjih mjeseci je intenzivirana priča o vlasništvu nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Otprilike u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!