Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoInicijativa GR4FITE3 jača evropski lanac snabdevanja grafitom

Inicijativa GR4FITE3 jača evropski lanac snabdevanja grafitom

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U potezu za očuvanjem nacionalne bezbednosti, Kina od 1. decembra izdaje dozvole za izvoz određenih proizvoda od grafita. Sa sve većom potražnjom za električnim vozilima koja podstiče proizvođače automobila da traže nove zalihe grafita, čini se da je ova odluka usmerena na omogućavanje Kini da kontroliše zalihe kritičnih minerala.

Kao primarni svetski proizvođač i izvoznik grafita, Kina prerađuje preko 90% globalnog grafita u materijal koji se koristi u anodama EV baterija. Od 2021. godine proizvodnja sintetičkog grafita čini 70% od ukupne proizvodnje.

U svetlu kineskih izvoznih ograničenja, rad projekta GR4FITE3 je strateški relevantan jer se bavi ključnim izazovima u globalnom lancu snabdevanja grafitom. Pošto će zakon EU o ključnim mineralima verovatno stupiti na snagu početkom 2024. godine, sintetički grafit je dodat na listu strateških sirovina.

Supported by

Projekat GR4FITE3 fokusira se na uspostavljanje održivog evropskog lanca snabdevanja od početka do kraja, sve u cilju smanjenja zavisnosti od kineskog grafita.

Štaviše, GR4FITE3 uključuje inovativne, kontinuirane i niskoenergetske procese za iskopavanje rude, poboljšavajući efikasnost proizvodnje grafita i usklađujući se sa ciljevima održivosti. Ovo se odnosi na zabrinutost u vezi sa ekološkim otiskom proizvodnje baterija, što je ključno kako raste potražnja za električnim vozilima i skladištenjem obnovljive energije. Novi kompoziti na bazi silicijuma, napravljeni od prirodnih i recikliranih grafitnih materijala, pokazuju inovativni pristup razvoju materijala, uključujući recikliranje i smanjenje zavisnosti od prirodnih resursa.

Projekat će diverzifikovati lanac snabdevanja, podržati održivost životne sredine, promovisati inovacije i strateško investiranje u kritične minerale, a sve sa ciljem da se doprinese sigurnijoj, otpornijoj i zelenijoj budućnosti za proizvodnju litijum-jonskih baterija u Evropi.

Izvor :GR4FITE3

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!