Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNorveška odobrava istraživanje eksploatacije morskog dna

Norveška odobrava istraživanje eksploatacije morskog dna

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Norveški parlament je podržao inicijativu za eksploataciju morskog dna u Norveškom moru, a to je među mnogima u Oslu izazvalo zabrinutost za životnu sredinu.

Odluka omogućava istraživanje naslaga na morskom dnu između Norveške i Grenlanda, prvenstveno iznad arktičkog kruga, u oblastima pod nacionalnom jurisdikcijom Norveške. Ova odluka je u skladu sa globalnim porastom potražnje za metalima koji su ključni u proizvodnji baterija za električna vozila.

U početku će se istraživanje fokusirati na prikupljanje podataka o količini metala u morskom dnu i potencijalnim uticajima na vodeni svet. Svako naknadno rudarenje morskog dna u industrijskim razmerama zahtevalo bi odobrenje parlamenta.

Supported by

Norveška se pridružuje listi zemalja, uključujući Japan, Novi Zeland, Namibiju i Kukova ostrva, koje razmatraju ili unapređuju eksploataciju morskog dna. Istovremeno, Međunarodna uprava za morsko dno, agencija pridružena UN-u, izrađuje nacrte propisa koji bi mogli dozvoliti iskopavanje morskog dna u međunarodnim vodama.

Norveška ima za cilj da diverzifikuje svoju ekonomiju usred pada prihoda od naftne industrije. Norveško ministarstvo energetike vidi rudarenje morskog dna kao potencijalnu novu i vitalnu pomorsku industriju.

Međutim, kritičari, uključujući morske biologe i grupe poput Svetske fondacije za divlje životinje, izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih rizika za ekosistem morskog dna zbog nedovoljnog znanja.

izvor: Mugglehead

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!