Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNorveška odobrava istraživanje eksploatacije morskog dna

Norveška odobrava istraživanje eksploatacije morskog dna

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Norveški parlament je podržao inicijativu za eksploataciju morskog dna u Norveškom moru, a to je među mnogima u Oslu izazvalo zabrinutost za životnu sredinu.

Odluka omogućava istraživanje naslaga na morskom dnu između Norveške i Grenlanda, prvenstveno iznad arktičkog kruga, u oblastima pod nacionalnom jurisdikcijom Norveške. Ova odluka je u skladu sa globalnim porastom potražnje za metalima koji su ključni u proizvodnji baterija za električna vozila.

U početku će se istraživanje fokusirati na prikupljanje podataka o količini metala u morskom dnu i potencijalnim uticajima na vodeni svet. Svako naknadno rudarenje morskog dna u industrijskim razmerama zahtevalo bi odobrenje parlamenta.

Supported by

Norveška se pridružuje listi zemalja, uključujući Japan, Novi Zeland, Namibiju i Kukova ostrva, koje razmatraju ili unapređuju eksploataciju morskog dna. Istovremeno, Međunarodna uprava za morsko dno, agencija pridružena UN-u, izrađuje nacrte propisa koji bi mogli dozvoliti iskopavanje morskog dna u međunarodnim vodama.

Norveška ima za cilj da diverzifikuje svoju ekonomiju usred pada prihoda od naftne industrije. Norveško ministarstvo energetike vidi rudarenje morskog dna kao potencijalnu novu i vitalnu pomorsku industriju.

Međutim, kritičari, uključujući morske biologe i grupe poput Svetske fondacije za divlje životinje, izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih rizika za ekosistem morskog dna zbog nedovoljnog znanja.

izvor: Mugglehead

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EIT RawMaterials ulaže 100 miliona evra za jačanje evropskog sektora sirovina

EIT RawMaterials-a će sa 100 miliona evra podržati projekte sirovina od velikog značaja za Evropu, najavljeno je na Samitu o sirovinama. Sa ovom finansijskom injekcijom, pored prethodnih 200 miliona evra već uloženih za period 2023-25, organizacija nastavlja svoju stratešku...

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...
error: Content is protected !!