Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIndustriju grafita očekuju veliki izazovi  

Industriju grafita očekuju veliki izazovi  

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Proizvođači električnih vozila suočavaju se sa porastom cena osnovnih minerala za EV baterije.

Uprkos tome što je grafit po težini najveća mineralna komponenta u bateriji električnog vozila, njegova važnost u lancu snabdevanja EV se često zanemaruje.

Supported by

Najveći svetski proizvođači automobila, uključujući Teslu Inc (NASDAK:TSLA) Elona Maska, utrkuju se da obezbede proizvod usred nestašice snabdevanja, koja se vec ranije nazirala.

U izvesnom smislu, Tesla, Tojota, Mercedes i ostali mogu da krive samo za sebe.

Iako je proizvodnja  grafita godinama bila u suficitu, neumoljivi uspon industrije električnih vozila je konstantno smanjivao zalihe.

„Pošto je grafit mineral u izobilju i postoji mnogo projekata širom sveta, postoji očekivanje da će se ponuda jednostavno povećati tokom vremena kako bi se zadovoljila ova rastuća potražnja, a time i cena. Nisam baš siguran da je ovo tačna pretpostavka“, objasnio je Majk Ralston, direktor kompanije Blencove Resources PLC .

Ralson se brine da će rast broja  novih rudnika grafita biti spor zbog restriktivnih zahteva za kapitalnim izdacima i uskih grla u objektima za testiranje pretežno u Kini.

Zapadna tržišta, uključujući SAD i Evropsku uniju, sve više traže lanac snabdevanja grafitom za sopstvene ambicije u vezi sa električnim vozilima, čime se dodatno pogoršavaju problemi na strani ponude.

Prodaja električnih vozila ubrzano raste

Globalna prodaja električnih vozila prešla je 10 miliona u 2022. godini, u odnosu na šest miliona u 2021. Očekuje se da će ove godine doći još do 50% rasta prodaje.

To je 15 miliona EV baterija, za svaku je potrebno oko 60 kilograma grafita .Reč je o ukupno 900.000 tona grafita koji će biti iskorišćen do kraja 2023.

Otprilike polovina od toga je sintetička, sa 450.000 tona prirodnog grafita.

Ništa od ovog grafita se ne može ponovo koristiti na način na koji se koriste aluminijum, bakar i cink. Štaviše, čini se da tržište sintetičkog grafita stagnira i trenutno nije rastuće tržište.

Rast broja novih rudnika koji se pojavljuju na mreži biće spor, a kako potražnja bude intenzivirana, ponuda će se boriti da održi korak.

Svako ko ima osnovno znanje o ekonomiji će vam reći da ako potražnja nadmašuje ponudu u bilo čemu, to dovodi do nestašice i to obično dovodi do povećanja cena, „posebno ako ponuda ne može da se podigne da zadovolji ovu rastuću potražnju“, primetio je Ralson.

„Verujem da dolazi do velikih promena, kao što smo videli u litijumu i drugim metalima za baterije (kobalt, nikl, mangan) u prošlosti“, rekao je Ralson, nastavljajući: „Teško je predvideti tačno kada, pošto tržišta imaju mnogo različitih delova, ali sve veća potražnja je stvarna.

„Postoji preko 200 megafabrika baterija u nekoj fazi razvoja I za sve će im trebati grafit. Ograničenja u snabdevanju o kojima je bilo reči su stvarna.”

Ovo bi moglo dovesti do potencijalne koristi za proizvođače grafita koji će neizbežno moći da ostvare bolju cenu za proizvod, iako taj sektor takođe ima svoje rizike.

Za dobrobit EV industrije, nadajmo se da će ovi novi učesnici biti dobri studenti.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!