Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNove ekološke norme EU za smanjenje uticaja postrojenja za preradu crnih metala

Nove ekološke norme EU za smanjenje uticaja postrojenja za preradu crnih metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Strožije norme se tiču emisija u vazduh i vodu, energetske efikasnosti i efikasnosti resursa . One promovišu održiviju industrijsku proizvodnju i korišćenje izvora energije bez fosila za procese grejanja.

Supported by

 

Oko 1400 fabrika za preradu crnih metala u EU moraće da smanje uticaj na životnu sredinu kako bi ispunili nove zakonske izmene. Postojeća postrojenja za preradu crnih metala će imati 4 godine da se prilagode strožim ekološkim normama, dok će nova postrojenja morati odmah da ih se pridržavaju.

 

To je još jedan korak Evropske komisije ka ambiciji neto-nulte, da smanji zagađenje vazduha, vode i zemljišta na nivo koji je bezopasan za zdravlje i prirodne ekosisteme. Akcija neto-nulte je jedna od glavnih akcija Zelenog dogovora o zagađenju, među nizom inicijativa koje imaju za cilj da Evropu učine prvim klimatski neutralnim kontinentom.

 

Nove norme pružaju pojačan nivo zaštite, sa posebnim naglaskom na emisije u vazduh i vodu, kao i na druga pitanja životne sredine relevantna za cirkularnu ekonomiju – uključujući energetsku efikasnost i efikasnost resursa (potrošnja vode, potrošnja sirovina, stvaranje otpada) .

 

Oni takođe promovišu održiviju industrijsku proizvodnju kroz supstituciju sirovina koje su opasne, štetne ili imaju veliki uticaj na životnu sredinu. Konačno, oni će doprineti dekarbonizaciji sektora tako što će, po prvi put, eksplicitno promovisati korišćenje izvora energije bez fosila za procese grejanja.

Ove zakonske promene u oblasti zaštite životne sredine se posebno odnose na sve procese proizvodnje čelika pri čemu se poluproizvodi od čelika (npr. ingoti, ploče, blume i gredice) dalje transformišu korišćenjem procesa toplog ili hladnog valjanja za proizvodnju raznih finalnih proizvoda uključujući:

 

  • toplo valjani kotur i teške ploče (vruće valjanje ravnih proizvoda);
  • grede, šine, šipke, šipke, cevi i prstenovi (vruće valjanje dugih proizvoda);
  • hladno valjani koluti (hladno valjanje).

 

 

Najbolje dostupne tehnike (NDT)

 

Nove norme su zasnovane na novim specifikacijama koje proizilaze iz pregleda referentnog dokumenta o najboljim dostupnim tehnikama  za industriju prerade crnih metala koji pokriva:

 

  • emisije u vazduhu, vodi i zemljištu, kao i druge aspekte ekološkog učinka;
  • norme o tome kako se tehnologija koristi i o načinu na koji su instalacije projektovane, izgrađene, održavane, rukovane i stavljene van pogona;
  • odredbe o praćenju (metode i učestalost praćenja).

Zaključci pružaju vlastima dobru tehničku osnovu za postavljanje uslova pod kojima se izdaju dozvole za rad industrijskim postrojenjima.

 

Pozadina

Direktiva o industrijskim emisijama (IED) pruža okvir za regulisanje oko 52 000 agroindustrijskih postrojenja širom EU. Zahteva da ova postrojenja imaju dozvolu na osnovu korišćenja NDT-a. Proces razmene informacija na nivou EU rezultira referentnim dokumentima o NDT-u i utvrđuje zaključke o NDT-u.

 

Proces sastavljanja i pregleda referentnih dokumenata o NDT-u i njihovih zaključaka vodi Evropski integrisani biro za prevenciju i kontrolu zagađenja Zajedničkog istraživačkog centra, sa sedištem u Sevilji, Španija, i poznat je kao „Seviljski proces“.

 

To je vežba sa velikim učešćem, zasnovana na prikupljanju i kolektivnoj analizi stvarnih podataka iz stotina biljaka. Za referentni dokument o NDT-u za preradu željeznih metala , podaci o emisiji i potrošnji na nivou postrojenja primljeni su iz oko 300 postrojenja, a tehničke diskusije su održane tokom nekoliko sastanaka tehničkih radnih grupa sa imenovanim stručnjacima zainteresovanih strana.

 

Nakon što su usaglašeni među zainteresovanim stranama, uključujući industriju, javne organe EU, nevladine organizacije za zaštitu životne sredine i druge službe Evropske komisije, zaključci o NDT-u su sastavljeni i usvojeni od strane Komisije.

 

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!