Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIndonezija podiže izvozne takse na ključne minerale

Indonezija podiže izvozne takse na ključne minerale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Indoneziji se stope izvoznih taksi za koncentrate bakra, gvožđa, cinka i olova se povećavaju jer vlada pokušava da natera rudare da prerađuju metale kod kuće, a ne da izvoze sirove minerale.
Stope za koncentrat bakra će porasti u rasponu od 5% do 10%, prema novoj uredbi.
Porez je deo vladinih nastojanja da pokrene izgradnju topionice u Indoneziji, sa ciljem da se poveća domaća prerada kako bi se dobila veća vrednost od mineralnih resursa.
Takođe, u junu je zabranjen izvoz sirovih minerala.
Međutim, nekolicini kompanija čija je izgradnja topionice završena više od 50 odsto je dozvoljeno da nastave da izvoze mineralne koncentrate do sredine 2024. ako plate izvozne takse. Rudarskim kompanijama sa najvećom stopom završetka topionice naplaćuju se niže stope.
Prema novim pravilima, rudari bakra čija je stopa završetka 50% ili više, ali manja od 70%, plaćaće izvoznu stopu od 10%. Oni čije su topionice kompletne 70% ili više, ali manje od 90%, plaćaće 7,5%, a one čije su topionice 90% ili više, plaćaće 5%, navodi se u uredbi.

Maksimalni iznos koji su rudari bakra ranije morali da plate za svoj izvoz bio je
5%.

Stope za koncentrate gvožđa, cinka i olova takođe će porasti u rasponu od 2,5% do
7,5% na osnovu istih stopa završetka topionice, navodi se u uredbi.
Nove stope važe do decembra 2023. godine, saopštilo je ministarstvo finansija i dodalo da će one ponovo porasti u januaru 2024.
Stope izvozne takse za koncentrat bakra će porasti na raspon od 7,5% do 15% u
zavisnosti od završetka topionice od 1. januara do 31. maja 2024. godine, prema
uredbi, dok će raspon za koncentrate gvožđa, cinka i olova porasti na između 5% i 10%.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...

Finansiranje projekta zlata i bakra Skouries kroz vekove

Izraz „Rudnici Kasandra“ nastao je oko 1893. da bi opisao rudarski region na poluostrvu Halkidiki, gde je francusko-otomanska kompanija SA dobila prava na rudarstvo. Nakon toga, grčko ograničeno društvo hemijskih proizvoda i đubriva (GLC-CPF) preuzelo je ova prava 1920....

Analitičari predviđaju nastavak rasta cene bakra

Porast cene bakra podstakao je optimizam na tržištu, a analitičari predviđaju još značajnija povećanja cena u bliskoj budućnosti. Nazvan "Dr. Copper" zbog svoje sposobnosti da predvidi globalno ekonomsko stanje, vrednost bakra je u porastu zbog njegove ključne uloge u...
error: Content is protected !!