Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoIndonezija podiže izvozne takse na ključne minerale

Indonezija podiže izvozne takse na ključne minerale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Indoneziji se stope izvoznih taksi za koncentrate bakra, gvožđa, cinka i olova se povećavaju jer vlada pokušava da natera rudare da prerađuju metale kod kuće, a ne da izvoze sirove minerale.
Stope za koncentrat bakra će porasti u rasponu od 5% do 10%, prema novoj uredbi.
Porez je deo vladinih nastojanja da pokrene izgradnju topionice u Indoneziji, sa ciljem da se poveća domaća prerada kako bi se dobila veća vrednost od mineralnih resursa.
Takođe, u junu je zabranjen izvoz sirovih minerala.
Međutim, nekolicini kompanija čija je izgradnja topionice završena više od 50 odsto je dozvoljeno da nastave da izvoze mineralne koncentrate do sredine 2024. ako plate izvozne takse. Rudarskim kompanijama sa najvećom stopom završetka topionice naplaćuju se niže stope.
Prema novim pravilima, rudari bakra čija je stopa završetka 50% ili više, ali manja od 70%, plaćaće izvoznu stopu od 10%. Oni čije su topionice kompletne 70% ili više, ali manje od 90%, plaćaće 7,5%, a one čije su topionice 90% ili više, plaćaće 5%, navodi se u uredbi.

Maksimalni iznos koji su rudari bakra ranije morali da plate za svoj izvoz bio je
5%.

Stope za koncentrate gvožđa, cinka i olova takođe će porasti u rasponu od 2,5% do
7,5% na osnovu istih stopa završetka topionice, navodi se u uredbi.
Nove stope važe do decembra 2023. godine, saopštilo je ministarstvo finansija i dodalo da će one ponovo porasti u januaru 2024.
Stope izvozne takse za koncentrat bakra će porasti na raspon od 7,5% do 15% u
zavisnosti od završetka topionice od 1. januara do 31. maja 2024. godine, prema
uredbi, dok će raspon za koncentrate gvožđa, cinka i olova porasti na između 5% i 10%.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!