Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSyrah Resources smanjuje proizvodnju jer cene grafita padaju

Syrah Resources smanjuje proizvodnju jer cene grafita padaju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Syrah Resources je pauzirao proizvodnju u maju i junu 2023. iz svog rudnika Balama u Mozambiku zbog niske prodaje prirodnog koncentrata grafita i velikih zaliha kod potrošača anoda u Kini. U drugom kvartalu, kompanija je prodala 15kt kupcima treće strane i isporučila 2kt u svoj objekat Vidalia integrisanog aktivnog anodnog materijala u Luizijani, u SAD.
Rudnik Balama započeo je proizvodnju 2018. i doveo je do toga da Mozambik postane drugi najveći svetski proizvođač prirodnog grafita posle Kine. Ima proizvodni kapacitet od 350 kt/g grafitnog koncentrata sa većinom materijala koji se izvozi u Kinu za dalju preradu.
Početkom 2022. godine, Syrah je obezbedio avans od 44 miliona američkih dolara iz
svog zajma od Ministarstva energetike SAD za svoj projekat inicijalne ekspanzije Vidalia i potpisao je ugovor o preuzimanju sa Teslom za AAM. Rudarstvo je nastavljeno u oktobru 2022. nakon radnog spora kompanije sa zaposlenima, ali je do aprila 2023. fabrika za obogaćivanje rudnika radila sa oko 50% kapaciteta.
Trenutno je Syrah fokusiran na uspostavljanje svoje AAM operacije u SAD-u. Kompanija je u razgovorima o drugom obavezujućem sporazumu o preuzimanju sa Teslom, tražeći drugi avans od svog zajma od 102 miliona dolara od (DOE) i razmatra odluku o finansijskoj investiciji u drugom polugodištu da proširi svoj Vidalia Facility na 45 kt/g AAM. Proizvodnja iz Vidalijinog početnog proširenja (11,25 ktpi AAM) zakazana je za decembar 2023.
Međutim, tokom prve polovine 2023. godine, globalne cene prirodnih grafitnih pahuljica i sfernog grafita su pale, zbog prevelike ponude i konkurencije sintetičkog AAM grafita u Kini. Ponovno pokretanje Syrahovog rudnika će verovatno zavisiti od oporavka cena i novih narudžbina, pošto se visoke zalihe koje drže kineski proizvođači anoda iscrpe. Ali,prema podacima Project Blue-a, postoji neizvesnost u pogledu obima i brzine bilo kakvog oporavka cena kineskog grafita jer prirodni i sintetički kapaciteti u Kini značajno rastu. Zbog toga može doći do daljeg kašnjenja u ponovnom pokretanju proizvodnje rudnika u Balami dok se obim prodaje ne poveća i cene ne dostignu odgovarajuću tačku preokreta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!