Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSyrah Resources smanjuje proizvodnju jer cene grafita padaju

Syrah Resources smanjuje proizvodnju jer cene grafita padaju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Syrah Resources je pauzirao proizvodnju u maju i junu 2023. iz svog rudnika Balama u Mozambiku zbog niske prodaje prirodnog koncentrata grafita i velikih zaliha kod potrošača anoda u Kini. U drugom kvartalu, kompanija je prodala 15kt kupcima treće strane i isporučila 2kt u svoj objekat Vidalia integrisanog aktivnog anodnog materijala u Luizijani, u SAD.
Rudnik Balama započeo je proizvodnju 2018. i doveo je do toga da Mozambik postane drugi najveći svetski proizvođač prirodnog grafita posle Kine. Ima proizvodni kapacitet od 350 kt/g grafitnog koncentrata sa većinom materijala koji se izvozi u Kinu za dalju preradu.
Početkom 2022. godine, Syrah je obezbedio avans od 44 miliona američkih dolara iz
svog zajma od Ministarstva energetike SAD za svoj projekat inicijalne ekspanzije Vidalia i potpisao je ugovor o preuzimanju sa Teslom za AAM. Rudarstvo je nastavljeno u oktobru 2022. nakon radnog spora kompanije sa zaposlenima, ali je do aprila 2023. fabrika za obogaćivanje rudnika radila sa oko 50% kapaciteta.
Trenutno je Syrah fokusiran na uspostavljanje svoje AAM operacije u SAD-u. Kompanija je u razgovorima o drugom obavezujućem sporazumu o preuzimanju sa Teslom, tražeći drugi avans od svog zajma od 102 miliona dolara od (DOE) i razmatra odluku o finansijskoj investiciji u drugom polugodištu da proširi svoj Vidalia Facility na 45 kt/g AAM. Proizvodnja iz Vidalijinog početnog proširenja (11,25 ktpi AAM) zakazana je za decembar 2023.
Međutim, tokom prve polovine 2023. godine, globalne cene prirodnih grafitnih pahuljica i sfernog grafita su pale, zbog prevelike ponude i konkurencije sintetičkog AAM grafita u Kini. Ponovno pokretanje Syrahovog rudnika će verovatno zavisiti od oporavka cena i novih narudžbina, pošto se visoke zalihe koje drže kineski proizvođači anoda iscrpe. Ali,prema podacima Project Blue-a, postoji neizvesnost u pogledu obima i brzine bilo kakvog oporavka cena kineskog grafita jer prirodni i sintetički kapaciteti u Kini značajno rastu. Zbog toga može doći do daljeg kašnjenja u ponovnom pokretanju proizvodnje rudnika u Balami dok se obim prodaje ne poveća i cene ne dostignu odgovarajuću tačku preokreta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!