Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoHuayou Cobalt gradi katodnu fabriku u Mađarskoj

Huayou Cobalt gradi katodnu fabriku u Mađarskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska kompanija Huayou Cobalt izgradiće svoju prvu evropsku fabriku u Mađarskoj za proizvodnju katodnog materijala za akumulatore električnih automobila. Planirana lokacija je samo nekoliko kilometara od grada Gior-a, u kom Audi ima fabriku.
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto najavio je da će Huayou Cobalt uložiti 520 milijardi forinti (oko 1,4 milijarde evra) u fabriku katodnog materijala u Aču na severu zemlje. Očekuje se da će fabrika imati kapacitet od oko 100.000 tona godišnje. Dalji detalji još nisu objavljeni ,kada će fabrika biti izgrađena i kada će biti završena.
Kineska kompanija je jedan od najvažnijih dobavljača sirovina za baterije širom sveta.
Kompanija održava brojna partnerstva sa proizvođačima automobila i akumulatorskih ćelija, na primer, dva zajednička preduzeća će biti osnovana sa VW-om u Kini. Takođe već postoji partnerstvo sa BMW-om u Kini, ali ne u oblasti nabavke sirovina, već u reciklaži.
Mnogi proizvođači automobila i baterija trenutno otvaraju fabrike u Mađarskoj. Zemlja nudi povoljne uslove ulaganja, posebno za Kinu. CATL i Eve Energy, na primer, grade velike fabrike baterija u Debrecinu. BMW takođe trenutno gradi svoju prvu fabriku električnih automobila u Debrecinu za vozila nove klase, uključujući montažu baterija. A južnokorejski proizvođač materijala za baterije EcoPro BM počeo je da gradi fabriku u Debrecinu krajem aprila.
Huayouova omiljena lokacija, nalazi se samo nekoliko kilometara od grada Đera,
gde Audi vodi fabriku. Tamo će u narednim godinama početi proizvodnja čisto
električnih automobila. Smatra se da će se u budućnosti tamo proizvoditi električni kompaktni model. Audi trenutno proizvodi A3 u Đeru. Mađarski grad takođe proizvodi motore sa unutrašnjim sagorevanjem i električne motore za celu grupu. Od 2025. Audi planira da proizvede novu porodicu električnih pogonskih sistema za MEB ECO platformu za upotrebu u malim električnim automobilima Volkswagen grupe u svojoj tamošnjoj fabrici.
Audi Hungaria godišnje proizvodi oko 100.000 jedinica sadašnjih električnih pogonskih sistema, uključujući, između ostalog, asinhrone mašine za e-tron quattro proizvedene u Briselu. Kako je objavljeno, e-drajvovi za Premium Platform Electric (PPE) su takođe nedavno proizvedeni u Đeru.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!