Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoHidrogeološka istraživanja litijuma u Valjevu – čin dobre volje ili pokušaj zadržavanja...

Hidrogeološka istraživanja litijuma u Valjevu – čin dobre volje ili pokušaj zadržavanja istražnog polja?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Od kada je javnost saznala za primenjena geološka istraživanja bora, litijuma i srodnih elemenata u valjevskim selima, traje narativ da se taj projekat zaustavi.
Za istražno polje Valjevsko-mioničkog basena Viši sud u Valjevu je 2022. godine doneo privremenu meru zabrane primenjenih geoloških istraživanja, a za područje Valjeva.

Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo je zahtev kompanije Euro Lithium
Balkan za proširenje geoloških istraživanja, jer nisu završili najmanje 75% obima
istražnih radova predviđenih projektom.

Supported by

Projekat od 1,5 miliona evra – poklon gradu

Krajem prošle godine javnost je iznenađeno obaveštena da će kompanija Euro Lithium Balkan sprovesti hidrogeološka istraživanja na području Valjevsko-mioničkog basena.
„Na osnovu rezultata Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko-mioničkog basena, koju je na inicijativu naše kompanije uradilo odeljenje za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, razvoj projekata za istraživanje mogućnosti korišćenja geotermalnih resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi se mogla koristiti u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za moguće korišćenje u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralne sirovine materijala, započeto”, navodi se u saopštenju kompanije.
U saopštenju se takođe ističe da će Euro Lithium Balkan finansirati sve troškove
istraživanja i da će grad moći besplatno da uživa u rezultatima i objektima kada budu gotovi. „Kompanija Euro Lithium Balkan će u potpunosti iz sopstvenih sredstava finansirati tehničku kontrolu i izvođenje istraživačkih radova, izgradnju
istražnih/proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnih resursa. Svi rezultati i predmeti nakon istraživanja po projektu vrednom oko milion evra biće ostavljeni na raspolaganje gradu bez ikakve naknade”.

Zakon dozvoljava promenu geoloških istraživanja

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je dozvolu preduzeću za hidrogeološka
istraživanja u maju ove godine, uprkos činjenici da su građani Valjeva i okolnih sela, obuhvaćeni istraživanjem, bili skeptični prema namerama preduzeća.

Iako je Euro Lithium Balkan tvrdio da primenjena hidrogeološka istraživanja
predstavljaju posebnu vrstu istraživanja i tehničkih rešenja, koncepcija i rezultati ne daju informacije o mineralnim sirovinama, drugim rečima, ne koriste se za dobijanje rezultata u vezi sa geološkim istraživanjima bora i pratećeg udruženja elemenata kojim se kompanija Euro Lithium Balkan bavi i drugim istražnim područjima, pravni zastupnik Narodnog pokreta „Marš s Kolubare“ Sreten Đorđević, smatra da kanadska kompanija nema iskustva u oblasti istraživanja geotermalnih voda i da je to pokušaj zadržavanja polja istraživanja.
„U Zakonu o rudarstvu postoje odredbe o promeni vrste i predmeta istraživanja. To znači da kompanija koja se bavi istraživanjem ima mogućnost da na osnovu izmenjenog projekta pređe na istraživanje drugog geološkog materijala“, kaže Đorđević. Prema njegovim rečima, na ovaj način bi se izbegla privremena mera. Pored toga, Đorđević podvlači da to može biti pokušaj kompanije da opstane na istražnom području Valjeva sa planom da posle izvesnog vremena zatraži promenu dozvole i ponovo pređe na geološka istraživanja bora i litijuma. S obzirom da je zabranjeno korišćenje poljoprivrednog zemljišta od prvog do petog razreda u nepoljoprivredne svrhe, javnost pomno prati gde će se vršiti istraživanja.

Dve obećavajuće zone

U projektu, koji je dostupan javnosti, navodi se da su kao perspektivne izdvojene dve zone u okviru istražnog područja Valjevo-Beloševac. Jedno je područje grada Toplane, ali je zbog sastava zemljišta u projektu predloženo istraživanje na području postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Druga zona je u selu Beloševac, ali bi bilo ograničenja zbog obližnjeg Sportsko-rekreativnog centra Petnica.
S jedne strane građani veruju da je priča završena i da neće biti rudnika bora i litijuma, dok sa druge strane gradski čelnici ćute prebacujući loptu resornom resornom ministarstvu. Za to vreme kompanija sponzoriše sportske klubove, pojedinačna udruženja građana i gradske manifestacije.
U kompaniji tvrde da kroz ovaj projekat žele da pomognu korišćenje obnovljivih izvora energije umesto fosilnih goriva, ali mnogi su, međutim, skeptični verujući da na ovom evro-litijumu Balkan kupuje vreme.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!