Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoGeomet kupuje zemljište za fabriku litijuma u ​​Češkoj

Geomet kupuje zemljište za fabriku litijuma u ​​Češkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Podružnica European Metals-a Geomet pristala je da kupi zemljište na industrijskoj lokaciji Dukla u opštini Ujezdeček u Češkoj, gde namerava da izgradi postrojenje za preradu litijuma.

Supported by

Geomet je vlasnik projekta Činovec, za koji se tvrdi da ima jedno od najvećih nalazišta litijuma u ​​Evropi i takođe je jedan od najvećih nedovoljno razvijenih resursa kalaja u svetu.

Geomet će kupiti lokaciju Dukla za 43,96 miliona dolara.

Lokalitet ima važeću industrijsku upotrebnu dozvolu i u vlasništvu je četiri privatne kompanije. Periferno i susedno zemljište relevantno za lokaciju je u vlasništvu češke države i/ili lokalnih javnih tela.

Geomet će kupiti jedan od paketa zemljišta i sklopio je ekskluzivni opcioni ugovor za kupovinu ostala tri.

Lokacija Dukla je pogodna lokacija za izgradnju fabrike litijuma za mineralnu preradu rude iz Činovca i za proizvodnju litijuma za baterije. Kompanija je u aprilu 2022. aplicirala za preuređenje zemljišta oko lokaliteta Dukla, koridora za transport rude i portala rudnika Činovec.

Rezultat aplikacije se očekuje u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Kada firma obezbedi aplikaciju za rezoniranje, planira da iskoristi tu opciju i nabavi tri paketa zemljišta.

ČEZ i European Metals poseduju 51% i 49% udela u Geometu.

Geomet takođe poseduje dozvole za istraživanje minerala koje je izdala Češka za projekat litijum/kalaj Činovec. On je obezbedio je preliminarnu dozvolu za rudarstvo od ministarstva životne sredine i Ministarstva industrije.

Činovec poseduje značajna ležišta litijuma u ​​tvrdim stenama sa ukupnim izmerenim mineralnim resursima od 53,3Mt sa 0,48% litijum oksida (Li2O) i 0,08% kalaja (Sn).

Navedeni mineralni resursi iznose 360,2Mt sa 0,44% Li2O i 0,05% Sn. Pretpostavljeni mineralni resursi su bili 294,7Mt sa 0,39% Li2O i 0,05% Sn, koji sadrže kombinovano 7,39 miliona tona ekvivalenta litijum karbonata i 335,1kt kalaja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!