Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa oživljava rudarstvo usred rastuće potražnje za zelenim tehnologijama

Evropa oživljava rudarstvo usred rastuće potražnje za zelenim tehnologijama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropa se suočava sa potrebom za održivom nezavisnošću kada je u pitanju snabdevanje resursima. Fajnenšel tajms je izvestio da će se posle pauze, koja je duža od decenije, nastaviti eksploatacija magnezijuma u Evropi, a Verde Magnesium, kompanija sa sedištem u Bukureštu koju podržava Amerocap, planira značajnu investiciju u napušteni rudnik u Rumuniji.

Oživljavanje interesovanja za rudarstvo u Evropi signalizira promenu strategije jer EU nastoji da smanji svoje oslanjanje na uvoz kritičnih sirovina, posebno iz Kine. Dok je zabrinutost zbog uticaja na životnu sredinu ometala rast rudarskog sektora, sada se javljaju nove mogućnosti usred rastuće potražnje za esencijalnim mineralima.

Evropski kreatori politike su naglasili hitnu potrebu da se ojača održivi lanac snabdevanja kontinenta kritičnim materijalima. Zakon EU o kritičnim sirovinama postavlja ambiciozne ciljeve, uključujući iskopavanje 10 procenata godišnjih potreba do 2030. godine i povećanje kapaciteta za reciklažu i preradu.

Supported by

Međutim, oživljavanje evropskog rudarskog sektora suočava se sa značajnim izazovima. Region se bori sa višim troškovima proizvodnje u poređenju sa globalnim konkurentima, pogoršanim strogim ekološkim propisima i troškovima rada. Štaviše, dok se EU obavezala na čistu rudarsku praksu, napredak u tehnološkim inovacijama zaostaje za brzim širenjem lanaca snabdevanja kritičnim mineralima.

Pored toga, rastuće cene energije u Evropi predstavljaju dodatne prepreke, povećavajući operativne troškove rudarskih aktivnosti. Uprkos priznatom značaju rudarskog sektora, ekonomski okvir EU favorizuje industrije visoke vrednosti u odnosu na tradicionalne sektore kao što su rudarstvo i prerada.

Kako zapadni investitori hrle u održive energetske sektore, raste zamah za revitalizaciju domaće rudarske industrije. Međutim, i dalje postoji zabrinutost u vezi sa poštenom konkurencijom i poštovanjem trgovačke prakse zasnovane na pravilima. Dok Kina dominira globalnom proizvodnjom kritičnih minerala, pozivi na odvajanje od njenih lanaca snabdevanja postavljaju pitanja o protekcionizmu i njegovom uticaju na ekonomski razvoj.

U navigaciji tranzicije ka zelenoj i digitalnoj budućnosti, saradnja na lancima snabdevanja mineralima predstavlja priliku za obostrano korisna partnerstva. Uspostavljanje ravnoteže između konkurencije i saradnje biće ključno za podsticanje održivog upravljanja resursima i ekonomskog rasta.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!