Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa i Afrika u trci za kritičnim sirovinama

Evropa i Afrika u trci za kritičnim sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako se globalni lanci snabdevanja suočavaju sa sve većom konkurencijom, obezbeđivanje pristupa kritičnim sirovinama (CRM) postalo je glavni prioritet za Evropu. Istovremeno, neke afričke vlade nameću ograničenja na izvoz sirovina kako bi promovisale lokalnu preradu, što predstavlja izazove i prilike za evropsko angažovanje.

EU mora da definiše svoju ulogu u afričkom lancu vrednosti CRM-a, bez obzira da li se fokusira na eksploataciju rudarstva, preradu srednjeg toka ili nizvodnu proizvodnju. Obezbeđivanjem finansijskih instrumenata za smanjenje rizika ulaganja privatnog sektora, Evropa može podržati afričke napore da unaprede lokalnu proizvodnju i dodaju vrednost.

Regionalni pristup, ilustrovan projektima kao što je koridor Lobito, nudi mogućnosti za povezivanje i saradnju. Štaviše, Evropa se razlikuje tako što se zalaže za strožije ekološke i društvene standarde u vađenju i preradi minerala, za razliku od nižih standarda drugih globalnih igrača.

Supported by

U kontekstu energetske tranzicije, CRM-ovi su vitalni za tehnologije kao što su obnovljiva energija i električna vozila. Mehanizam EU za ograničenje emisije ugljenika (CBAM) ima za cilj da podstakne čistiju industrijsku proizvodnju, ali je izazvao debatu o pravičnosti i njenom uticaju na ekonomije u razvoju.

Afrika, bogata mineralnim resursima, vidi energetsku tranziciju kao priliku za industrijalizaciju i ekonomski suverenitet

Međutim, Afrika se suočava sa izazovima u diversifikaciji svoje ekonomije i dodavanju vrednosti svojim sirovinama. Dok su neke zemlje uvele izvozna ograničenja kako bi podstakle lokalnu preradu, druge traže partnerstva za razvoj nizvodnih industrija.

Angažovanje Evrope u Africi mora da se kreće kroz složenu geopolitičku dinamiku, uključujući konkurenciju kineskim investicijama u lancu snabdevanja CRM-om. Saradnja sa evropskim institucijama i privatnim sektorom, uz strateška partnerstva i finansijsku podršku, može pomoći Evropi da uspostavi uporište u afričkom CRM sektoru.

Evropa i Afrika dele zajedničke interese u obezbeđivanju CRM-a za energetsku tranziciju uz promovisanje održivog razvoja. Podsticanjem saradnje, povećanjem dodate vrednosti i održavanjem ekoloških i društvenih standarda, oba regiona mogu imati koristi od obostrano korisnog partnerstva u trci za kritičnim sirovinama.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!