Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAktivisti za zaštitu životne sredine traže suspenziju licence kompanije Rosia Montana Gold...

Aktivisti za zaštitu životne sredine traže suspenziju licence kompanije Rosia Montana Gold Corporation u Rumuniji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Aktivisti za zaštitu životne sredine iz mreže Mining Watch Romania pozivaju sudije Apelacionog suda u Klužu da suspenduju dozvolu za rudarstvo kompaniji Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) u pokušaju da trajno zaustave sve potencijalne rudarske operacije u toj oblasti.

RMGC je istrajna u svom zahtevu da produži dozvolu za eksploataciju. Roksana Pencea Bradasan, predstavnicaa Mining Watch-a, izrazila je zabrinutost zbog mogućeg produženja licence, strahujući od nepopravljive štete na vrednim arheološkim ostacima iz rimskog, srednjeg veka i modernog perioda u ovoj oblasti. Ona je naglasila potencijalni sukob između dozvole za rudarstvo i propisa Uneska.

U saopštenju za javnost, Bradasan je navela: „Ako sudije ne suspenduju ovu licencu, rizikujemo da je Nacionalna agencija za mineralne resurse ponovo produži u junu 2024.”

Supported by

Mreža Mining Watch je podnela tužbu protiv RMGC-a i Nacionalne agencije za mineralne resurse (ANRM), tražeći da suspenduje administrativna dokumenta za produženje licence izdate 2019. godine i blokira trenutne procedure za produženje licence (br. 47/1999). Prvo suđenje je zkazano za 9. maj 2024. godine.

Prema organizaciji, mreža Mining Watch u svom sudskom obaveštenju tvrdi da licencu RMGC-a treba suspendovati iz dva glavna razloga. Prvo, oni tvrde da je administrativne akte za proširenje odobrio nenadležni organ, ANRM, što ih čini nevažećim. Drugo, ističu da je prošlo više od 210 dana od izdavanja dokumenata o produženju 2019. godine, što daje osnov za opoziv prema Zakonu br. 85/2003.

Mining Watch Romania je nacionalna mreža koju čine aktivisti i nevladine organizacije posvećene očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa Rumunije.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!