Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoInovacije za održivu proizvodnju bakra

Inovacije za održivu proizvodnju bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako bi se zadovoljile potrebe globalne energetske tranzicije, potražnja za bakrom raste, a industrija se suočava sa gorućom ekološkom dilemom. Uprkos imperativu za povećanje proizvodnje, tradicionalne metode postaju manje efikasne i zahtevaju više resursa, što pogoršava uticaj na životnu sredinu.

Vađenje bakra postaje sve izazovnije, što za posledicu ima povećanu potrošnju energije i vode, kao i veće količine jalovine. Štaviše, ugljenični otisak ove industrije ostaje značajan, doprinoseći klimatskim promenama. Rešavanje ovih izazova zahteva promenu pristupa ka održivijim i efikasnijim praksama.

Obećavajuće inovacije u sortiranju, mlevenju, flotaciji, luženju i filtriranju nude potencijalna rešenja za poboljšanje efikasnosti i održivosti proizvodnje bakra. Međutim, ostaje jaz između laboratorijskog razvoja i implementacije u stvarnom svetu. Premošćivanje ove podele zahtevaće stručnost u inženjeringu i isporuci da bi se ove tehnologije efikasno primenile u operativnim rudnicima.

Supported by

Štaviše, konzervativna priroda industrije je ometala usvajanje novih tehnologija, pri čemu se mnogi procesi još uvek oslanjaju na zastarele metode. Prihvatanje holističkog, ekosistemskog pristupa koji integriše različite inovacije kroz proizvodni proces je od suštinskog značaja za postizanje ekonomske i ekološke efikasnosti.

Na primer, kombinovanje sistema suvog skladištenja sa postrojenjima za desalinizaciju vode može smanjiti potrošnju vode i stvoriti održivije izvore vode. Slično tome, napredak kao što su vertikalni valjkasti mlinovi i materijali od ‘bakarnog sunđera’ nude značajnu uštedu energije i vode, kao i poboljšane kvalitete koncentrata.

Vorleijevo učešće u inicijativama za optimizaciju povrata bakra i energetske efikasnosti naglašava značaj zajedničkog planiranja i integracije novih tehnologija u ranoj fazi. Korišćenjem inženjerske ekspertize i usvajanjem ekosistemskog pristupa, industrija može ubrzati usvajanje održivih inovacija i povećati proizvodnju bakra dok minimizira uticaj na životnu sredinu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!