Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBerkli Energia pokreće međunarodnu arbitražu protiv Španije zbog spora oko rudnika uranijuma

Berkli Energia pokreće međunarodnu arbitražu protiv Španije zbog spora oko rudnika uranijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Australijska rudarska kompanija Berkli Energia objavila je svoju nameru da pokrene međunarodnu arbitražu protiv Španije nakon što je ta zemlja odbila da dȃ konačno odobrenje za rudnik uranijuma u ​​blizini Salamanke. Projekat Retortillo, koji je u valasništvu Berklija, prvobitno je dobio odobrenje 2013. godine, ali se od tada suočio sa preprekama, uključujući protivljenje lokalnih zajednica i regulatornih tela.

Sa procenjenom investicijom od preko 250 miliona evra i potencijalom za otvaranje preko 2.500 radnih mesta u regionu, razvoj projekta je pažljivo praćen. Međutim, špansko ministarstvo energetike nije dalo odobrenje kompaniji 2021. godine, pozivajući se na negativnu procenu Saveta za nuklearnu bezbednost u vezi sa bezbednosnim analizama radioaktivnog mesta. Ova odluka je potvrđena u februaru 2023. nakon Berklijeve žalbe.

Kao odgovor, Berkli Energia je objavila planove da podnese zahtev za arbitražu Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) pri Svetskoj banci. Kompanija je angažovala stručne pravne timove Herbert Smith Freehills Spain LLP i LCS Abogados da pripreme i podnesu zahtev za arbitražu.

Supported by

Uprkos eskalaciji spora, Berkli ne odustaje od  projekta Salamanka i izražava spremnost da se uključi u konstruktivan dijalog sa Španijom kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja za obe strane. Ministarstvo energetike je odbilo da komentariše ovo pitanje.

Nakon Berklijeve objave, akcije kompanije su doživjele značajan rast i na madridskom i na londonskom tržištu. Iz kompanije tvrde da Španije krši njihova prava prema Ugovoru o energetskoj povelji, međunarodnom sporazumu koji ima za cilj promovisanje energetske bezbednosti i negovanje otvorenih i konkurentnih energetskih tržišta.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!