Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBorci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

Borci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Bosni i Hercegovini, građani se okupljaju u borbi protiv industrijskih projekata koji ugrožavaju njihovu životnu sredinu. Ovaj pokret okuplja ljude u sve većem broju širom države sa ciljem pružanja otpora ekstrakciji minerala.

Međunarodne korporacije, zainteresovane za minerale neophodne za globalnu “zelenu tranziciju”, predvode projekte u Bosni i Hercegovini, dajući prednost profitu u odnosu na brigu o životnoj sredini. Ključ za razvoj događaja je saradnja između bosanskih političara i predstavnika korporacija, koji se zalažu za interese ovih kompanija.

Usred ovih izazova, ekološka pretnja ujedinjuje različite grupe, prevazilazeći ranije podele. Na primer, zagađenje u zajedničkim plovnim putevima podstiče saradnju van etničkih i entitetskih granica.

Supported by

Lokalni aktivista Zoran Poljašević ističe: „Nismo u ratu, ali deluje kao da jesmo. Moramo se organizovati da bi se suprotstavili“.

Opasnost za životnu sredinu se proteže dalje od puke ekološke štete; predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje i biodiverzitet. Nekontrolisana industrijalizacija je već dovela do nepovratne štete po šume, vodene puteve i zajednice, pogoršavajući postojeće probleme zagađenja vazduha i vode.

Međunarodne rudarske kompanije ciljaju na bosanske regije bogate mineralima, eksploatišući resurse na račun lokalnih zajednica. U Republici Srpskoj, kompanije poput Lykos Balkan Metals se bave istraživanjem minerala bez adekvatnih konsultacija sa likalnim stanovništvom. Slično, poslovanje Adriatic Metalsa u blizini Vareša dovelo je do kontaminacije vode, ugrožavajući nizvodne zajednice poput Kaknja.

Uprkos obećanjima o ekonomskom razvoju, ovi projekti često donose minimalnu korist lokalnom stanovništvu dok nanose dugoročnu štetu životnoj sredini. Štaviše, saučesništvo domaćih političara i međunarodnih posrednika održava ciklus eksploatacije.

Zato je važno okupljanje građana sa ciljem zaštite prirodnog nasleđa Bosne i suočavanja sa sistemskom korupcijom. Suprotstavljajući se uništavanju životne sredine, građani ne žele samo da zaštite svoju zemlju, već i da pruže otpor  nedemokratskoj praksi i da daju prioritet javnom blagostanju nad korporativnim interesima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!