Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
Rudarstvo„Duboki uticaj“ dolazi za industriju grafita

„Duboki uticaj“ dolazi za industriju grafita

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Proizvođači električnih vozila suočavaju se sa porastom cena osnovnih minerala za EV baterije

 

Supported by

Uprkos tome što je najveća mineralna komponenta u prosečnoj bateriji električnog vozila po težini, važnost grafita u lancu snabdevanja električnih vozila se često zanemaruje.

Možda to objašnjava zašto su najveći svetski proizvođači automobila, uključujući Tesla Inc Elona Maska, uhvaćeni sa „spuštenim pantalonama“ dok se utrkuju da obezbede proizvod usred nadolazećeg nedostatka u lancu snabdevanja. U izvesnom smislu, Tesla, Toyota, Mercedes i ostali su krivi samo za sebe.

Potražnja za samim električnim vozilima koje proizvode navedena je kao glavni razlog za zagušenje ponude, a baterije za EV će predstavljati 50% sve potražnje za grafitom do kraja 2023.

Iako su prodavnice grafita godinama bile u suficitu, neumoljivi uspon industrije električnih vozila to je stalno uništavao.

„Pošto je grafit mineral u izobilju i postoji mnogo projekata širom sveta, postoji očekivanje da će se ponuda jednostavno povećati tokom vremena kako bi se zadovoljila ova rastuća potražnja, a time i cene. Nisam baš siguran da je ovo tačna pretpostavka“, objasnio je Mike Ralston, direktor kompanije Blencowe Resources PLC.

Ralson se brine da će broj novih rudnika grafita koji se pojavljuju na mreži biti spor, zaglibljen zbog restriktivnih zahteva za kapitalnim izdacima i uskih grla u objektima za testiranje pretežno u Kini.

Zapadna tržišta, uključujući SAD i Evropsku uniju, sve više traže lanac snabdevanja grafitom za sopstvene ambicije u vezi sa električnim vozilima, čime se dodatno pogoršavaju problemi na strani ponude.

 

Prodaja električnih vozila ubrzano raste

 

Globalna prodaja električnih vozila prešla je 10 miliona u 2022. godini, u odnosu na šest miliona u 2021. Očekuje se da će ove godine doći do još 50% rasta prodaje. To je 15 miliona EV baterija za koje je potrebno oko 60 kilograma grafita svaka za ukupno 900.000 tona grafita koji će biti utrošeni do kraja 2023. Otprilike polovina od toga je sintetička, sa 450.000 tona prirodnog grafita.

Ali nisu samo proizvođači električnih vozila zahtevali više grafita. Samo jedna kompanija, južnokorejski proizvođač čelika Posco, ima zahtev od 2028. godine koji je skoro onoliko koliko zahteva čitavo tržište danas.

Ništa od ovog grafita se ne može ponovo koristiti na način na koji su aluminijum, bakar i cink. Štaviše, čini se da je tržište sintetičkog grafita zastalo i trenutno nije rastuće tržište.

„Dolazimo do tačke preokreta“, izjavio je Shishir Poddar, izvršni predsednik i generalni direktor Tirupati Graphite PLC.

Prema Poddaru, „počećemo da vidimo nedostatak dostupnosti grafita na osnovu trenutno uspostavljene proizvodnje“.

Što se tiče vesti za industriju električnih vozila, posebno onih proizvođača automobila koji su još uvek u ranim fazama ulaska u potpuno električni proizvodni lanac (britanski Aston Martin Lagonda Global Holdings PLC) počinju da razmišljaju o tome.

Broj novih rudnika koji se pojavljuju na mreži biće spor, a kako potražnja bude intenzivirana, ponuda će se boriti da održi korak.

Svako ko ima osnovno znanje o ekonomiji će vam reći da ako potražnja nadmašuje ponudu u bilo čemu, to dovodi do nestašice i to obično dovodi do povećanja cena, „posebno ako ponuda ne može da se podigne da zadovolji ovu rastuću potražnju“, primetio je Ralson.

„Verujem da dolazi do dubokog uticaja kao što smo videli u litijumu i drugim metalima baterija (kobalt, nikl, mangan) u prošlosti“, teoretisao je Ralson, nastavljajući: „Teško je predvideti tačno kada, pošto tržišta imaju mnogo različitih pokretnih delova, ali sve veća potražnja je stvarna.

„Postoji preko 200 megafabrika baterija u nekoj fazi razvoja i sve će im trebati grafit. Ograničenja u snabdevanju o kojima je bilo reči gore su stvarna.”

Ovo bi moglo dovesti do potencijalne koristi za proizvođače grafita koji će neizbežno moći da ostvare bolju cenu za proizvod, iako sektor takođe ima svoj poseban skup rizika.

Povrh rizika izvora od 60% do 70% primarnog grafita ili koncentrata grafita koji još uvek dolazi iz Kine, „vađenje i prerada grafita i isporuka onoga što je potrebno kupcu je proces učenja“, kaže Poddar.

„To je materijal koji ima svoje specifičnosti, svoje specijalizovane metode rada, tako da postoje pogrešna učenja za nove učesnike.“

Za dobrobit EV industrije, nadajmo se da će ovi novi učesnici biti dobri studenti.

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....
error: Content is protected !!