Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoVeliki proizvođači bakra objavili su plan za dostizanje neto nulte emisije do...

Veliki proizvođači bakra objavili su plan za dostizanje neto nulte emisije do 2050. godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Grupa najvećih svetskih proizvođača bakra saopštila je da ima za cilj da smanji direktne i indirektne emisije gasova na nulu do 2050. godine. U pitanju je potez  koji bi taj sektor mogao učiniti privlačnijim za ekološki osvešćene investicione fondove.

S obzirom da se predviđa da će se potražnja za bakrom udvostručiti na 50 miliona tona do 2050. u odnosu na nivoe iz 2020. godine, mapa puta Međunarodnog udruženja za bakar (ICA) postavlja cilj za članice da smanje direktne i indirektne emisije za 30% do 40% do 2030. godine i do 70. % do 80% do 2040. godine, pre nego što dostigne nulu do 2050. godine.

Supported by

Članovi su BHP Group (BHP.AKS), čileanski Codelco, Glencore (GLEN.L), Freeport-McMoRan (FCKS.N), japanska JKS Nippon Mining & Metals Corporation i poljska KGHM (KGH.VA).Nema članova iz Kine, najvećeg svetskog proizvođača rafinisanog bakra.

Proizvođači bakra planiraju da smanje direktne i indirektne emisije dekarbonizacijom napajanja, poboljšanjem efikasnosti i prikupljanjem otpada. Proizvodnja bakra iz starog metala se obično može obaviti električnom energijom, tako da je lakše dekarbonizirati.

Članovi ICA-e će takođe raditi sa kupcima na smanjenju njihovih emisija  za 10% do 2030. godine, za 30% do 40% do 2040. i za 60% do 70% do 2050. godine, navodi se u saopštenju.

„Ove kolektivne ambicije pokazuju jasnu putanju ka postizanju definisanih smanjenja emisija do 85% do 2050. godine, sa balansom koji treba da se reši kroz napredne tehnologije i poboljšanu saradnju“, saopštila je ICA.

Emisije gasova od strane industrije bakra u celini predstavljaju 0,2% globalnih emisija gasova staklene bašte. U 2018. godini, prosečan intenzitet emisije rafinisanog bakra bio je 4,6 tona ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e) po toni bakra, što je za 13,4% manje u odnosu na 5,4 tone CO2e iz 1990. godine.

S obzirom na ključnu ulogu bakra u energetskoj tranziciji i “ambiciozne” planove za dekarbonizaciju, sektor bi trebalo da bude atraktivna investicija za fondove koji koriste kriterijume zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG), saopštila je ICA.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!