Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoDo 2040. godine će se udvostručiti potražnja za mineralima potrebnim za solarne...

Do 2040. godine će se udvostručiti potražnja za mineralima potrebnim za solarne fotonaponske sisteme

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svetski solarni fotonaponski kapacitet se povećao za skoro 20 puta tokom protekle decenije, podstaknut smanjenjem troškova i snažnom podrškom politike u ključnim regionima. I u STEPS-u iu SDS-u, solarna energija postavlja nove rekorde za primenu svake godine nakon 2022. godine, što predstavlja 45% ukupnog povećanja kapaciteta električne energije do 2040. godine.

U SDS-u, povećanje kapaciteta u 2040. je trostruko u odnosu na 2020. godinu, što rezultira skoro utrostručenjem potražnje za bakrom iz solarnih PV. Međutim, potencijalno smanjenje intenziteta materijala moglo bi značajno da uspori rast potražnje i za srebrom i za silicijumom, sa nivoima iz 2040. godine za samo 18% i 45% višim nego u 2020.

Dodaci solarnih PV kapaciteta u 2040. godini u STEPS-u su 25% niži nego u SDS-u. Međutim, sporija pretpostavljena poboljšanja intenziteta materijala za srebro i silicijum nadoknadila su niže dodatke kapaciteta, što je rezultiralo sličnom potražnjom za srebrom i silicijumom u dva scenarija.

Supported by

Dok se očekuje da će kristalni silicijumski moduli nastaviti da dominiraju solarnim PV tržištem, dalji napredak na alternativnim tehnologijama mogao bi da dovede do povećanja tržišnog udela do 2040. godine, što istražujemo u tri alternativna slučaja: visoko kadmijum telurid, visok perovskit i visok galijum arsenid .

U slučaju visokog kadmijuma telurida, potražnja za kadmijumom i telurom raste sedam puta do 2040. u SDS-u na 1 300 tona odnosno 1 400 tona. Ovaj brzi rast bi izvršio pritisak na kapacitete snabdevanja, pošto je trenutni nivo proizvodnje oko 23 000 tona kadmijuma i 500 tona telura.

U slučaju visokog pervoskita, potražnja za silicijumom je 10% manja u 2040. u odnosu na osnovni slučaj u SDS-u, dok je potražnja za olovom veća za 45%.

U slučaju sa visokim sadržajem galijum-arsenida, potražnja za arsenom, galijumom i indijumom u 2040. godini je oko dva puta veća u poređenju sa osnovnim slučajem u SDS-u. Dodatna potražnja za arsenom danas predstavlja oko 25% globalne proizvodnje, dok je dodatna potražnja za galijumom oko 10 puta veća od trenutne proizvodnje rafinisanog galijuma visoke čistoće.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!