Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoDilema finansijera: Ulaganje u nove rudnike litijuma ili čuvanje životne sredine

Dilema finansijera: Ulaganje u nove rudnike litijuma ili čuvanje životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Manje fosilnih goriva i više električne energije dovešće do sve veće potražnje za litijumom, kobaltom, niklom, ali i bakrom – to je dilema finansijera koji oklevaju između klimatskih potreba i ekonomskih i rizika po životnu sredinu.

Ti ,,kritični metali energetske tranzicije“ biće centralna tema samita koji Međunarodna agencija za energiju (IEA) organizuje 28. septembra u Parizu.

Potražnja za litijumom, suštinskom komponentom baterija za električne automobile, mogla bi da bude povećanja devet puta između 2022. i 2050. godine, prema projekcijama IEA.

Supported by

Ta potražnja je već utrostručena u prethodnih pet godina. Očekuje se da potrebe za kobaltom biti povećane sa 171.000 na 524.700 tona, a potrebe za niklom bi trebalo da porastu za 120 odsto.

Rudarstvo i izazovi

Prema proceni IAE, ako se investicije u rudarski sektor povećavaju one su i dalje nedovoljne.

,,To je veliki izazov, vidimo značajne nestašice sirovina“, od kojih su mnoge ključne za dizajn baterija, električnih mreža ili elektronskih uređaja, rekao je Džejson Šenker (Jason Schenker) predsednik i osnivač američke firme za ekonomska predviđanja ,,Prestige Economics“.

Pored ekonomskog pitanja, rudarstvo otvara pitanja ljudskih prava i zagađenja životne sredine.

Slučajevi ugrožavanja života radnika u pojedinim rudnicima, uništavanje prirodnih staništa i negativni uticaji na lokalno stanovništvo redovno se na naslovnim stranama lokalnih medija, prenosi Frans pres.

,,Pretpostavljam da je teško za nekoga ko je strastveni zagovornik očuvanja životne sredine da čuje da budućnost čiste energije zahteva kompromise, uključujući više rudnika, što takođe može da uključi i više negativnih uticaja“, rekao je Šenker koji se ipak nada razvoju tog sektora.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!