Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDilema finansijera: Ulaganje u nove rudnike litijuma ili čuvanje životne sredine

Dilema finansijera: Ulaganje u nove rudnike litijuma ili čuvanje životne sredine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Manje fosilnih goriva i više električne energije dovešće do sve veće potražnje za litijumom, kobaltom, niklom, ali i bakrom – to je dilema finansijera koji oklevaju između klimatskih potreba i ekonomskih i rizika po životnu sredinu.

Ti ,,kritični metali energetske tranzicije“ biće centralna tema samita koji Međunarodna agencija za energiju (IEA) organizuje 28. septembra u Parizu.

Potražnja za litijumom, suštinskom komponentom baterija za električne automobile, mogla bi da bude povećanja devet puta između 2022. i 2050. godine, prema projekcijama IEA.

Supported by

Ta potražnja je već utrostručena u prethodnih pet godina. Očekuje se da potrebe za kobaltom biti povećane sa 171.000 na 524.700 tona, a potrebe za niklom bi trebalo da porastu za 120 odsto.

Rudarstvo i izazovi

Prema proceni IAE, ako se investicije u rudarski sektor povećavaju one su i dalje nedovoljne.

,,To je veliki izazov, vidimo značajne nestašice sirovina“, od kojih su mnoge ključne za dizajn baterija, električnih mreža ili elektronskih uređaja, rekao je Džejson Šenker (Jason Schenker) predsednik i osnivač američke firme za ekonomska predviđanja ,,Prestige Economics“.

Pored ekonomskog pitanja, rudarstvo otvara pitanja ljudskih prava i zagađenja životne sredine.

Slučajevi ugrožavanja života radnika u pojedinim rudnicima, uništavanje prirodnih staništa i negativni uticaji na lokalno stanovništvo redovno se na naslovnim stranama lokalnih medija, prenosi Frans pres.

,,Pretpostavljam da je teško za nekoga ko je strastveni zagovornik očuvanja životne sredine da čuje da budućnost čiste energije zahteva kompromise, uključujući više rudnika, što takođe može da uključi i više negativnih uticaja“, rekao je Šenker koji se ipak nada razvoju tog sektora.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!