Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRudnik Brskovo pod znakom pitanja

Rudnik Brskovo pod znakom pitanja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dan rudara Crna Gora je dočekala u neizvjesnosti da li će rudnik Brskovo biti otvoren i koje bi sve to posledice moglo imati po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ekipa RTCG bila je u Mojkovcu i provjerila da li građani odobravaju ovu investiciju.

– Planiran je površinski kop, a ispod površinskog kopa hidro-akumulacija, koja će koristiti vodu rijeke Rudnice, za potrebe prerade rude. Dovoljan broj razloga da građani Mojkovca budu ustrašeni sa onim što se planira iznad njihovih kuća, iznad njihovih glava i da opet prolaze jednu traumu, još strašniju nego što su imali u prethodnom periodu – rekao je Miodrag Fuštić iz građanske inicijative Zdravi Mojkovac.

Koncesiono područje predviđeno za rudnik Brskovo nalazi se u blizini dvazašićena područja – NP Biogradska gora i rijeke Tare.

Supported by

No, iz švajcarske kompanije Tara Resources uvjeravaju da građani Mojkovca nemaju razloga za brigu. Izvršni direktor kompanije Ričard Bofi rekao je da neće praviti jalovište kakvo je ranije postojalo.

– Neće biti uticaja na vodu za piće u gradu, a primijenićemo i sve standarde, tako da ni prašina neće biti problem za lokalnu zajednicu – uvjerava on.

Građani, međutim, zbog lošeg iskustva s prethodnim jalovištem, ne vjeruje ovim obećanjima.

Miloš Radmanović je kazao da je rudnik uništio mnogo mladih ljudi.

– To je velika greška što je to urađeno. Nema više rudara koji bi radili. Rudari su izumrli – kazao je on.

Isto smatra i Momo Pandurica.

– Mislim da će građani Mojkovca naći i solidarisati se zajedno da to ospore i nedozvole otvaranje rudnika Brskovo – naveo je on.

Osim što bi rudnik direktno uticao na zdravlje stanovništva, direktor Ski centra Žarski, Ljubomir Vukadinović tvrdi da bi otvaranje rudnika zatvorilo priču o turističkom razvoju ovog kraja.

– Na ovoj karti vidimo detaljni plan Mojkovca. Ovo što sada pokazujem rukom jeplan koncesionog područja površine oko 700 hektara, takođe, planom oivičeno suskijaške zone Ski centra Žarski – rekao je Vukadinović.

Iako je završetak radova na skijalištu na čekanju, što je posebna tema, ukoliko bi se rudnik otvorio, Vukadinović objašnjava da bi turisti na skijalištu imali jedinstvenu ponudu.

– Da vide Biogradsku goru, da vide prostor Bjelasice, prema Šiškom jezeru, takođe grad Mojkovac, ali nažalost, ako dođe do otvaranja rudnika i iskopavanja tih 700 hektara, imali bi priliku da sa vrha Bjelogrlice, sa skijama idu pravo u jalovište – naveo je Vukadinović.

Kakav je stav Ministarstva kapitalnih investicija o ovom projektu ekipa RTCG nije uspjela da sazna.

Sa druge strane, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, kaže da su u tom resoru utvrdili Nacrt za prostorno planiranje i sada je obaveza Vlade da donese odluku o koncesiji.

– Kao i do sada, Vlada će donijeti odluke koje su isključivo u skladu sa ekološkim standardima – navela je Novaković- Đurović.

Podsjetimo, i komitet UNESCO-a pozvao je Crnu Goru da ocijeni uticaj koji bi izgradnja rudnika olova i cinka u Mojkovcu, kroz koji prolazi rijeka Tara, mogla imati na okolinu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!