Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBrzo praćenje jednog od najkvalitetnijih grafitnih projekata na svetu

Brzo praćenje jednog od najkvalitetnijih grafitnih projekata na svetu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

GreenRoc Mining ima novi, odgovorno iskopavan izvor visokokvalitetnog grafita za rešavanje kritične nestašice snabdevanja sa kojom se suočava brzo rastuće tržište baterija za električna vozila (EV).

GreenRoc Mining je razvojna kompanija sa londonske berze i ima velike planove za 2023. Nakon što je uspešno uspostavio svoj vodeći Amitsok Graphite Project na južnom Grenlandu kao jedno od najkvalitetnijih nalazišta grafita na svetu, i verovatno najbolje u Evropi, fokus je sada na dokazivanju svog komercijalnog potencijala i brzom praćenju projekta do razvoja rudnika, koji će stvoriti novi, odgovorno iskopavan izvor visokokvalitetnog grafita za proizvođače EV baterija gladnih sirovina.

 

Supported by

Strateški se nalazi na Grenlandu

 

GreenRoc-ova strateška lokacija na Grenlandu pruža priliku za više tržišta za ciljanje i evropskih i severnoameričkih kupaca. Grenland je strateška i stabilna rudarska jurisdikcija sa transparentnim regulatornim okvirom i mineralima bogatim nalazištima svetske klase. Mineralna strategija Grenlanda je fokusirana na jačanje sektora mineralnih sirovina i korporativne aktivnosti u rudarskom sektoru Grenlanda poboljšanjem uslova za nosioce licenci (rudarske kompanije), uz istovremeno maksimiziranje koristi Grenlanda od novih inicijativa u smislu novih radnih mesta, povećanja prihoda, veštine i znanje o industriji.

GreenRoc-ov vodeći projekat, Amitsok, nalazi se u regionu Nanortalik na jugu Grenlanda. Smatra se jednim od najkvalitetnijih ležišta pahuljastog grafita na svetu. Otkako je uvršten na AIM tržište Londonske berze u septembru 2021., GreenRoc je radio na unapređenju imovine za razvoj rudnika kako bi otključao svoj značajan potencijal vrednosti, uključujući uspešan program bušenja za 2022. koji je vratio dodatne izuzetne ocene.

 

Podaci o bušenju iz 2022. korišćeni su kao osnova za ažuriranu procenu mineralnih resursa, objavljenu u januaru 2023.

 

Novoobjavljena procena mineralnih resursa za 2023. (2023. MRE) predstavlja resurs sa skoro tri puta većom tonažom u odnosu na procenu izvornih resursa iz 2022. (2022. MRE), pri čemu se sadržaj grafita povećava za oko 180% (3,08 Mt) u odnosu na MRE iz 2022. MRE za 2023. obuhvata ukupne pretpostavljene, naznačene i izmerene JORC resurse za ležište ostrva Amitsok od 23,05 miliona tona (Mt) sa prosečnim sadržajem od 20,41% grafitnog ugljenika, što daje ukupan sadržaj grafita od 4,71 Mt. Jedna trećina grafita resurs sadržan u MRE za 2023. sada spada u više izmerene i naznačene kategorije, a obe kategorije sada impliciraju značajno povećanje sigurnosti u pogledu veličine i kvaliteta mineralnih resursa Amitsok-a. Ovo povećanje procene mineralnih resursa je značajna validacija osnova projekta dok GreenRoc prelazi u napredovanje faze razvoja rudnika.

Resurs se nalazi u dva sloja, gornji sloj grafita (UGL) i donji grafitni sloj (LGL), oba imaju istaknute ocene grafita. Glavni LGL od 16,88 Mt, sa sadržajem od 21,51% za 3,634 Mt sadržanog grafita, čini više od 77% ukupnog resursa. Za kontekst, depoziti sa usaglašenim resursima iznad 20% sadrže sadržaj grafita su retki, sa prosečnim globalnim nivoom resursa grafita samo 8,45% prema S&P Global.

Konzistentnost veoma visokih kvaliteta podupire kvalitet projekta Amitsok i njegov potencijal da bude značajan proizvođač grafita.

 

Putovanje Amitsok grafita na tržištu

 

Što se tiče komercijalizacije, nedavni nezavisni testovi mikronizacije i sferonizacije (ako se ovo ovako kaže) su dokazali da se Amitsok grafit može lako nadograditi u grafit visokog kvaliteta anode, inače poznat kao sferni grafit. Preko 99,95% čistoće sferonizovanog grafita je postignuto sa relativno malim unosom energije i preradom i korišćenjem blažeg alkalnog metoda prečišćavanja u poređenju sa industrijskim standardima fluorovodonične kiseline, što je dobro za buduće troškove proizvodnje i obaveze u pogledu održivosti. Sferni grafit je ključna sirovina u proizvodnji električnih vozila, jer se koristi kao anodni materijal u EV baterijama. Anodni sektor je najbrže rastuće tržište za mineral, tako da su ovi rezultati značajni.

Mineral će igrati ključnu ulogu u tranziciji na nulu, što ukazuje na to da će postojati sve veća i kritična potreba za domaćim, odgovorno iskopanim grafitom na evropskom i severnoameričkom tržištu električnih vozila. Sferični grafit se trenutno proizvodi samo u Kini, a Benchmark Mineral Intelligence procenjuje da je potrebno skoro 100 novih rudnika grafita (svaki sa 50.000 tona godišnje proizvodnje grafita) do 2035. godine da bi se zadovoljila brzo rastuća potražnja. GreenRoc je dobro pozicioniran da bude jedan od takvih dobavljača, sa svojom strateškom lokacijom na Grenlandu koja daje značajnu konkurentsku prednost zahvaljujući njenoj blizini evropskom i severnoameričkom tržištu, što stvara povoljne cene i ekološke prednosti zahvaljujući smanjenim zahtevima isporuke. GreenRoc je fokusiran na ubrzanje razvoja Amitsok-a u proizvodni rudnik u najkraćem mogućem roku kako bi se postigao ovaj cilj.

Planirano je da proizvodnja počne 2027. godine, a s obzirom da je sigurnost snabdevanja značajna za krajnje korisnike, GreenRoc razmatra izgradnju fabrike za preradu u Evropi za proizvodnju sfernog grafita za anode baterija za EV direktno iz svog Amitsok resursa grafita.

 

Jak menadžerski tim

 

Vešt odbor i menadžerski tim pokreću ovu strategiju i razvoj napred, sa izvršnim direktorom dr Stefanom Bernsteinom na čelu. Dr Bernštajn je iskusni danski geolog sa preko 30 godina iskustva u rudarskom sektoru Grenlanda i jakim poznavanjem i razumevanjem zemlje i njenog rudnog bogatstva. Pre nego što se pridružio GreenRoc-u, bio je odgovoran za podršku održivoj eksploataciji sirovina na Grenlandu kao šef Odeljenja za mapiranje i mineralne resurse u GEUS-u, Danskom i Grenlandskom geološkom zavodu. Shodno tome, on donosi veliko razumevanje rudarskog sektora u zemlji, što nesumnjivo stavlja GreenRoc u dobro mesto za budući razvoj.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!