Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoBiH: Još 30 miliona dolara za ubrzano istraživanje u Varešu

BiH: Još 30 miliona dolara za ubrzano istraživanje u Varešu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Adriatic Metals ovog mjeseca je prikupila 30 miliona dolara za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja na svojim ležištima Rupice i Rupice Sjeverozapadne u Varešu.
Firma je plasirala više od 14,77 miliona novih dionica po 1,70 funti svaka, što predstavlja popust od 5,1 posto na desetodnevnu prosječnu cijenu dionice na australskoj berzi od 7. avgusta.

Nekih 20 miliona dolara od sredstava plasmana koristit će se za finansiranje ubrzanog programa istraživanja u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, uključujući dodatnih 40.000 metara bušenja, dok će se daljnjih 5 miliona dolara koristiti za obrtni kapital povezan s istraživanjem, i 5 miliona dolara za mogućnosti rasta.

– Nakon vrlo uspješne istraživačke kampanje i nedavno najavljenog ažuriranja mineralnih resursa u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, sa zadovoljstvom najavljujemo ulaganje u kapital od 30 miliona dolara za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja u 2023. i 2024. – rekao je direktor firme Paul Cronin.

Supported by

– Rupice i Rupice Sjeverozapad ostaju otvorene i postoje brojni regionalni ciljevi poput Droškovca, SP1 i SP2 koji imaju uzbudljive izglede. Vjerujemo da će ovaj program istraživanja dati utjecajne rezultate agresivnijim testiranjem prioritetnih ciljeva u našem novonastalom okrugu polimetala visokog stepena – naveo je.

Izgradnja projekta u Vareš je pri kraju i u potpunosti je finansiran za prvu koncentriranu proizvodnju koja se očekuje u novembru 2023. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!