Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoBiH: Još 30 miliona dolara za ubrzano istraživanje u Varešu

BiH: Još 30 miliona dolara za ubrzano istraživanje u Varešu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Adriatic Metals ovog mjeseca je prikupila 30 miliona dolara za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja na svojim ležištima Rupice i Rupice Sjeverozapadne u Varešu.
Firma je plasirala više od 14,77 miliona novih dionica po 1,70 funti svaka, što predstavlja popust od 5,1 posto na desetodnevnu prosječnu cijenu dionice na australskoj berzi od 7. avgusta.

Nekih 20 miliona dolara od sredstava plasmana koristit će se za finansiranje ubrzanog programa istraživanja u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, uključujući dodatnih 40.000 metara bušenja, dok će se daljnjih 5 miliona dolara koristiti za obrtni kapital povezan s istraživanjem, i 5 miliona dolara za mogućnosti rasta.

– Nakon vrlo uspješne istraživačke kampanje i nedavno najavljenog ažuriranja mineralnih resursa u Rupicama i Rupicama Sjeverozapadnim, sa zadovoljstvom najavljujemo ulaganje u kapital od 30 miliona dolara za finansiranje proširenog i ubrzanog programa istraživanja u 2023. i 2024. – rekao je direktor firme Paul Cronin.

Supported by

– Rupice i Rupice Sjeverozapad ostaju otvorene i postoje brojni regionalni ciljevi poput Droškovca, SP1 i SP2 koji imaju uzbudljive izglede. Vjerujemo da će ovaj program istraživanja dati utjecajne rezultate agresivnijim testiranjem prioritetnih ciljeva u našem novonastalom okrugu polimetala visokog stepena – naveo je.

Izgradnja projekta u Vareš je pri kraju i u potpunosti je finansiran za prvu koncentriranu proizvodnju koja se očekuje u novembru 2023. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Na Samitu o sirovinama zemlje EU predstavile planove za ulaganje u kritične sirovine

Predstavnici vodećih zemalja predstavili su na ovogodišnjem Samitu o sirovinama u Briselu svoje planove vezano za kritična sirovine, sa ciljem da privuku investicije i ojačaju lance snabdevanja u sektoru. Zajedno, ove zemlje nameravaju da ulože oko 2,5 milijarde evra javnog...

Međunarodna agencija za energiju strahuje za snabdevanje kritičnim metalima

Međunarodna agencija za energiju (IEA) strahuje zbog „tenzija“ oko svetskog snabdevanja kritičnim mineralima i metalima neophodnim za energetsku tranziciju i poziva na povećanje investicija u rudarske projekte da bi Zemlja mogla da ograniči svoje zagrevanje na 1,5 stepeni do...

Dinamika potražnje za mineralima u tranziciji prema čistoj energiji

Pomeranje ka tehnologijama čiste energije, od vetroturbina do električnih vozila, pokreće potražnju za raznim mineralima i metalima. Procena potražnje za mineralima uključuje procenu faktora kao što su trendovi primene, varijacije pod-tehnologije, intenzitet minerala i potencijalna poboljšanja. Projekcije otkrivaju da stroga...
error: Content is protected !!